KotiBlogiNäin teet saippuakuplia

Näin teet saippuakuplia

Saippuakuplia! Ikuisesti hauskoja saippuakuplia! Klassinen ulkoleikki, joka on yhtä hauskaa joka kerta, tämä on viihdyttänyt jo useampia sukupolvia. On niin ihanaa nähdä pienet kasvot ihastelemassa leijuvia kuplia ja tämä on aktiviteetti, joka sopii koko perheelle.

Ostettavat saippuakuplat lelukaupoissa on halpoja, mutta loppuvat nopeasti. Tehdessäsi omat saippuakuplat, voit tehdä niin paljon kuin haluat ja voit jatkaa koko päivän ajan, jos haluat. Olemme koonneet joitakin helppoja ohjeita itsetehtyihin saippuakupliin, joista saatte toivon mukaan nauttia.

Ainesosat:

  • 3 litraa vettä
  • 2 dl tiskiainetta
  • 0,5 dl glyserolia (löytyy mm. apteekista)

Itsetehty ohje saippuakupliin

Eteneminen:

Sekoita ainekset ämpärissä, ja sekoita hyvin. Tämän jälkeen teet työkalun, jolla puhallat hauskoja kuplia. Tehdäksesi muodon voit käyttää mm. pillejä, kiinnittämällä niitä yhteen. Voitte myös käyttää hulavannetta, henkaria, keittiövälineitä, tennismailaa tai piparkakkumuotteja. Käytä mielikuvitusta!

Seos voi seistä monta tuntia tai yön yli kannen alla. Löytyy monia erilaisia ohjeita, joissa on eri määrä ainesosia. Mikä on paras ohje, selviää testaamalla.

Haluatteko tehdä suuria saippuakuplia?

Pienellä lisäyksellä saatte tehtyä megasuuria saippuakuplia!

  • 5 litraa vettä
  • 2,5 dl tiskiainetta
  • 30 ml glyserolia (löytyy mm. apteekista)

Saippuakuplia glyserolin avulla

Oletko yrittänyt tehdä saippuakuplanestettä tavallisesta käsisaippuasta tai tiskiaineesta, ja todennut että hienojen saippuakuplien puhaltaminen on lähes mahdotonta? Saippuakuplista tulee usein hyvin pieniä ja ne myös puhkeavat paljon ennen kuin ovat ehtineet maahan.
Salaisuus kestävien ja suurien saippuakuplien takana on glyserolin lisääminen saippuakuplanesteeseen. Glyseroli on väritöntä ja sakeaa nestettä, jonka ominaisuutena on että se sitoo helposti vettä. Sen avulla saippuakuplista saa kestävämpiä. Glyserolia voi ostaa useimmista apteekeista ja sitä käytetään muun muassa lisäaineena ihovoiteissa ja saippuoissa.

harrastus lasten kanssa

Kuinka suuria saippuakuplia tehdään?

Kuten edellä mainittu, voit käyttää monia erilaisia työkaluja saippuakuplien puhaltamiseen. Jos laitat saippuakuplanesteen sankoon tai suureen vatiin, voit tehdä todella suuria saippuakuplia taivutetun rautalangan tai vanhan metallisen henkarin avulla.
Ei ole niin väliä vaikka työkalulla ei olisi täydellisen pyöreää muotoa, saippuakuplista tulee hienoja joka tapauksessa. Mutta voi olla hyvä kietoa narua tai kangashihna rautalangan ympärille, jotta saippuaneste kiinnittyy siihen paremmin. Voit myös upottaa tennis- tai sulkapallomailan sankon, niin että saat monia pieniä saippuakuplia kerralla. Jos poistat mailan langat, sinulla on myös täydellinen työkalu tehdä suuria saippuakuplia. Kuinka suuria onnistutte tekemään?
Kokeile myös elintarvikevärin tai vesivärin lisäämistä seokseen, ja voitte tehdä saippuakuplia kaikissa sateenkaaren väreissä!

Jäädytetyt saippuakuplat

Saippuakuplia on paras tehdä kun ilmassa on paljon kosteutta, kuten esimerkiksi sateen jälkeen. Päivinä, jolloin ilma on erittäin kuiva ja lämmin, saippuakuplat haihtuvat hyvin nopeasti.
Tiesitkö, että saippuakuplia voi myös jäädyttää? Tätä on hauskaa kokeilla talvisaikaan, mutta silloin täytyy lämpötilan ulkona olla erittäin kylmä.
Jotta onnistuisit saippuakuplien jäädyttämisessä, voi olla hyvä laittaa saippuakuplaneste pakastimeen vähintään 30 minuutiksi. Laskemalla itse nesteen lämpötilaa, saippuakuplat jäätyvät nopeammin kun ne laskeutuvat maahan. Ota seos pois pakastimesta ja sekoita sitä hiukan ennen kuin viet sen ulos.
Jotta saat saippuakuplat jäätymään, ne tulisi puhaltaa kylmälle pinnalle, mieluiten lumiselle tai jäiselle. Pillit ovat mainioita työkaluja jäätyneiden saippuakuplien puhaltamiseen.

Mitä tapahtuu kun saippuakuplat jäätyvät?

Koko saippuakupla ei suinkaan jäädy, vaikka se siltä näyttäisikin. Saippuakuplat koostuvat nimittäin kolmesta erilaisesta kerroksesta; yhdestä ohuesta kerroksesta vesimolekyylejä, joka on kahden saippuakerroksen välissä. Kun saippuakuplia puhaltaa pakkaslämpötilassa, näyttää siltä, että koko kuplan pinta on jäätynyt. Todellisuudessa kuitenkin vain keskimmäinen, vedestä muodostuva kerros, jäätyy. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä syystä, että saippuakerroksen jäätyminen vaatii enemmän pakkasasteita kuin puhtaan veden jäätyminen.
Kuinka kylmää tulee siis olla, että voi tehdä jäätyneitä saippuakuplia? Asiantuntijoiden mukaan pakkasasteita tulee olla vähintään -13, jotta tämän kokeilun saa onnistumaan. Onkin siis fiksua kiirehtiä ulos heti kun meteorologit ennustavat kovia pakkasia!

😃 Än, yy, tee, PUHALLA

Viimeinen postaus blogissa

Ladataan..