Siirry sisältöön
KotiBlogiNäin teet itse saippuakuplat alusta alkaen

Näin teet itse saippuakuplat alusta alkaen

Saippuakuplat - ohje itsetehtyyn saippuakuplanesteeseen

Aina hauskat saippuakuplat! Klassinen, jo useampia sukupolvia viihdyttänyt, ulkoleikki on yhtä hauska joka kerta. Kuinka ihanaa onkaan nähdä pienet kasvot ihastelemassa leijuvia kuplia. Saippuakuplat ovat hauska leikki ja aktiviteetti koko perheelle. 

Kaupoista ostettavat saippuakuplanesteet ovat edullisia ja aivan käyttökelpoisia, mutta ne loppuvat nopeasti. Jos sen sijaan teet nesteen itse, voit valmistaa sitä niin paljon kuin haluat. Olemme koonneet muutamia helppoja ohjeita itsetehdyn saippuakuplanesteen valmistamiseen.

Ainesosat:

  • 3 litraa vettä
  • 2 dl tiskiainetta
  • 0,5 dl glyserolia (löytyy mm. apteekeista tai askarteluliikkeistä)

Sekoita ainesosat hyvin vadissa tai sankossa. Neste voi seistä useamman tunnin tai koko yön yli kannen alla.

Tämän jälkeen tarvitset työkalun, jolla voit puhaltaa saippuakuplat. Kuplatyökaluna voit käyttää esimerkiksi yhteen kiinnitettyjä pillejä, hulavannetta, henkaria, keittiövälineitä, tennismailaa tai piparkakkumuotteja. Käytä mielikuvitustasi!

Suurten saippuakuplien valmistaminen

Pienellä lisäyksellä saat tehtyä megasuuria saippuakuplia!

  • 1,5 litraa vettä
  • 1 dl tiskiainetta
  • 2,5 dl glyserolia (löytyy mm. apteekeista tai askarteluliikkeistä)

Saippuakuplia glyserolin avulla

Oletko yrittänyt tehdä saippuakuplanestettä tavallisesta käsisaippuasta tai tiskiaineesta, ja todennut että hienojen saippuakuplien puhaltaminen on lähes mahdotonta? Saippuakuplista tulee usein hyvin pieniä ja ne myös puhkeavat kauan ennen kuin ovat ehtineet maahan.

Salaisuus kestävien ja suurien saippuakuplien takana on glyserolin lisääminen saippuakuplanesteeseen. Glyseroli on väritöntä ja sakeaa nestettä, jonka ominaisuutena on että se sitoo helposti vettä. Sen avulla saippuakuplista saa kestävämpiä. Glyserolia voi ostaa useimmista apteekeista ja sitä käytetään muun muassa lisäaineena ihovoiteissa ja saippuoissa.

Saippuakuplat - ohje itsetehtyyn saippuakuplanesteeseen

Kuinka tehdään suuria saippuakuplia?

Kuten edellä mainittu, voit käyttää monia erilaisia työkaluja saippuakuplien puhaltamiseen. Jos laitat saippuakuplanesteen sankoon tai suureen vatiin, voit tehdä todella suuria saippuakuplia taivutetun rautalangan tai vanhan metallisen henkarin avulla.

Ei ole niin väliä vaikka työkalulla ei olisi täydellisen pyöreää muotoa, saippuakuplista tulee hienoja joka tapauksessa. Mutta voi olla hyvä kietoa narua tai kangashihnaa rautalangan ympärille, jotta saippuaneste kiinnittyy siihen paremmin. Voit myös upottaa tennis- tai sulkapallomailan sankon, niin että saat monia pieniä saippuakuplia kerralla. Jos poistat mailan langat, sinulla on myös täydellinen työkalu tehdä suuria saippuakuplia. Kuinka suuria onnistutte tekemään?

Kokeile myös elintarvikevärin tai vesivärin lisäämistä seokseen, ja voitte tehdä saippuakuplia kaikissa sateenkaaren väreissä!

Jäädytetyt saippuakuplat

Saippuakuplia on paras puhaltaa kun ilmassa on paljon kosteutta, kuten esimerkiksi heti sateen jälkeen. Päivinä, jolloin ilma on erittäin kuiva ja lämmin, saippuakuplat haihtuvat hyvin nopeasti.

Tiesitkö, että saippuakuplia voi myös jäädyttää? Tätä on hauska kokeilla talvisaikaan, mutta silloin lämpötilan ulkona täytyy olla erittäin kylmä.

Jotta onnistuisit saippuakuplien jäädyttämisessä, voi olla hyvä laittaa saippuakuplaneste pakastimeen vähintään 30 minuutiksi. Laskemalla itse nesteen lämpötilaa, saippuakuplat jäätyvät nopeammin kun ne laskeutuvat maahan. Ota seos pois pakastimesta ja sekoita sitä hiukan ennen kuin viet sen ulos.

Jotta saat saippuakuplat jäätymään, ne tulisi puhaltaa kylmälle pinnalle, mieluiten lumelle tai jäälle. Pillit ovat mainioita työkaluja jäätyneiden saippuakuplien puhaltamiseen.

Mitä tapahtuu kun saippuakuplat jäätyvät?

Koko saippuakupla ei suinkaan jäädy, vaikka se siltä näyttääkin. Saippuakuplat koostuvat nimittäin kolmesta eri kerroksesta; yhdestä ohuesta kerroksesta vesimolekyylejä, joka on kahden saippuakerroksen välissä. Kun saippuakuplia puhaltaa pakkaslämpötilassa, näyttää siltä, että koko kuplan pinta on jäätynyt. Todellisuudessa kuitenkin vain keskimmäinen, vedestä muodostuva kerros, jäätyy. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä syystä, että saippuakerroksen jäätyminen vaatii enemmän pakkasasteita kuin puhtaan veden jäätyminen.

Kuinka kylmää tulee siis olla, että voi tehdä jäätyneitä saippuakuplia? Asiantuntijoiden mukaan pakkasasteita tulee olla vähintään -13, jotta tämän kokeilun saa onnistumaan. Onkin siis fiksua kiirehtiä ulos heti kun meteorologit ennustavat kovia pakkasia!

Paikoillanne, valmiit, PUHALLA! 😃

Viimeinen postaus blogissa