Siirry sisältöön
KotiBlogiHalloween: Näin järjestät vuoden pelottavimmat juhlat!

Halloween: Näin järjestät vuoden pelottavimmat juhlat!

Halloween-vinkit lapsille: asu, koristelu, reseptit
Lokakuun viimeisenä päivänä 31.10. ollaan taas valmiita viettämään Halloweenia. Aiotko järjestää halloweenjuhlat tai halloweensynttärit? Tästä saat vinkkejä unohtumattomiin lastenjuhliin.

Perinne juhlia halloweenia syntyi luultavasti jo 1800-luvulla Yhdysvaltoihin saapuneiden brittiläisten ja irlantilaisten siirtolaisten keskuudessa. Siitä lähtien halloween on levinnyt moniin maihin ympäri maailmaa ja kehittynyt hauskaksi juhlaksi niin lapsille kuin aikuisille.

Jo aivan alusta lähtien halloweenina oli tapana jakaa jotain naposteltavaa, mieluiten hedelmiä ja pähkinöitä. Silloin uskottiin kuolleitten tulevan takaisin juuri kyseisenä päivänä ja siksi heille laitettiin myös esille ruokaa.

Halloween-vinkit lapsille: asu, koristelu, reseptit

Uudempana aikana naposteltava on muuttunut suuriksi määriksi karkkeja, mikä onkin monelle lapselle kaikista parasta halloweenin juhlimisessa. Eräs juhlimisen kohokohdista onkin kiertää naapurustossa ovelta ovelle pukeutuneena erilaisiin asuihin ja pyytää karkkeja sanomalla «karkki tai kepponen».

Vähitellen myös mielikuvitukselliset ja pelottavat ruokalajit, kakut ja muut herkut ovat tulleet luonnolliseksi osaksi «naposteltavaa» halloweenjuhlissa. Tässä on joitakin vinkkejä pelottaviksi tarjoiltaviksi:

«Vereen» dipatut nakkimuumiot

Halloween-vinkit lapsille: asu, koristelu, reseptit

Kuorrutetut nakit ovat hyvä ja helppo ruokalaji, joka maistuu suurimmalle osalle lapsista. Tarvitset vain nakkeja ja valmista pizza- tai voitaikinaa. Valmistustapa on yksinkertainen: leikkaa taikina suikaleiksi ja pyöritä suikaleet nakkien ympärille. Paista niitä uunissa, kunnes taikina on kullanruskeaa.

Erityisen hauskan efektin saamiseksi voit koristella muumionakit syötävillä silmillä (saatavilla kakunkoristeina) tai valmistaa silmät ketsupin tai sinapin avulla. Tarjoile elintarvikevärillä värjätyn vihreän perunamuusin sekä pienen «verikupillisen», eli ketsupin, kera. Nakit voi dipata siihen.

Omenahirviöt – hiukan terveellisempi vaihtoehto

Halloween-vinkit lapsille: asu, koristelu, reseptit

Halloweenista tulee helposti erittäin sokerinen juhla, mutta on myös mahdollista tarjoilla ruokaa, joka on sekä pelottavaa että terveellistä. Nämä omenahirviöt ovat superhelppoja valmistaa ja ne maistuvat suurimmalle osalle lapsista. Näin valmistat ne:

Jaa omena neljään osaan, niin että saat neljä erilaista omenalohkoa. Leikkaa sitten jokaisesta lohkosta irti pieni kolmio, jolloin lohkoon jäävä reikä alkaa muistuttaa suuta. Voit valmistaa hampaat mantelirouheesta ja kielen halkaistuista mansikoista, Omenahirviöistä saa erityisen hauskoja, jos laitat niille syötävät silmät (kakunkoristeista) tai teet silmät itse tomusokerikuorrutteesta ja mustasta elintarvikeväristä.

Oikeista madoista tehdyt muffinit

Muffineita on helppo valmistaa halloweenjuhliin ja niitä voi koristella monella pelottavalla tavalla. Voit esimerkiksi tehdä oikean näköisiä matoja marsipaanista. Rullaa marsipaani pieniksi pötköiksi ja tee niihin pieniä poikittaisviivoja muistuttamaan madon ulkonäköä. Madot voivat olla valkoisia, tai voit myös värjätä ne ruskealla elintarvikevärillä. Tuloksena syntyy ällöttäviä, mutta makoisia, matoja.

Monet karkkikaupat ovat halloweenin alla pullollaan pelottavia karkkeja. Jos siis haluat tehdä koristelusta helpompaa, on olemassa monia valmiita matoja ja muita pikkuötököitä, joilla muffineja voi koristella.

Halloween-aiheiset kakkutikkarit

Halloween-vinkit lapsille: asu, koristelu, reseptit

Cake pops, tai kakkutikkarit, sopivat myös hyvin tarjottaviksi lasten halloweenjuhlissa, sillä niitä on helppo käsitellä ja ne eivät ole yhtä tahmeita kuin muffinit.

Kakkutikkarit valmistetaan helposti murentamalla valmis kakkupohja, sekoittamalla se hyvin toivotun täytteen kanssa (esimerkiksi suklaa, vaniljakreemi tai tuorejuustokuorrute) ja pyörittämällä siitä pieniä palloja. Laita pallot jääkaappiin noin tunniksi ennen kuin upotat ne suklaaseen ja muuhun kuorrutteeseen. Kakkutikkarit voi myös valmistaa suklaakakun, muffinien tai muiden kakkujen tähteistä.

Halloween-aiheiset kakkutikkarit voi koristella monin eri tavoin muistuttamaan esimerkiksi hämähäkkejä, muumioita, kurpitsoja, zombeja, silmiä ja kummituksia. Voit käyttää koristelemiseen mm. koristekuorrutetta, elintarvikevärejä, syötäviä silmiä ja strösseleitä.

Voit ostaa kaupoista tikkuja, jotka sopivat erityisen hyvin kakkutikkareille. Huomaa kuitenkin että tikut voivat olla vaarallisia, joten huolehdi siitä, etteivät lapset juokse ympäriinsä ne suussaan.

Lisää ällöttäviä naposteltavia

Halloween-vinkit lapsille: asu, koristelu, reseptit

Veriset popcornit ovat helpoimpia valmistettavia halloweenjuhliin ja niistä tulee myös kauhistuttavan hyviä. Sinun tarvitsee vain valmistaa kattilassa hiukan popcornia ja lisätä punaista elintarvikeväriä.

Vaahtokarkkikummitukset ovat myös superhelppoja. Aseta muutamia valkoisia vaahtokarkkeja tikkuihin ja tee niille pelottavia ilmeitä sulatetulla suklaalla tai tusseilla, joissa on syötävää mustetta (saatavilla useissa leivonta-alan liikkeissä).

Hyytelöstä voi valmistaa paljon erilaista hauskaa halloweenjuhliin. Voit esimerkiksi kaataa juoksevaa hyytelöä laseihin ja täyttää lasit madon näköisillä viinikumikarkeilla. Huolehdi, että hyytelö on jäähtynyt ennen kuin laitat viinikumit sen sisään, jotta ne eivät sula.

Pelottava juoma halloweenjuhliin

Halloween-vinkit lapsille: asu, koristelu, reseptit

Halloweenjuhlissa täytyy tietysti tarjoilla jotain mystistä juomaa. Jos sinulla on vanhoja karahveja tai muita hienoja pulloja, voit kaataa limun tai mehun niihin, jolloin lapset eivät heti ymmärrä, mitä juotavaa on tarjolla.

Tee tämän jälkeen hienoja etikettejä, joissa on mielikuvituksellisia juomien nimiä. Liimaa etiketit pullojen kylkiin. Internetistä löytyy monia kauhuelokuvien inspiroimia fontteja, joita voit käyttää luodaksesi oikean ilmaisutavan. Vihreän juoman nimi voi olla «vihreää sammakonverta» ja ruskean juoman «noidan keitos». Laita pullon pohjalle joitakin ällöttäviä viinikumikarkkeja, jolloin saat erityisen pelottavan vaikutuksen.

Halloweenjuhlien koristelu

Halloween-vinkit lapsille: asu, koristelu, reseptit

Kaupoissa on olemassa monia pelottavia halloweenjuhliin sopivia koristeita, mutta voit säästää rahaa tekemällä osan koristeista itse.

Voit tehdä kummituksen asettamalla vanhan valkean lakanan ilmapallon päälle ja laittaa sen roikkumaan johonkin nurkkaan tai ulos sisäänkäynnin eteen. Jos ulkona tuulee hiukan, kummitus heiluu ja luo hienon vaikutelman.

Halloween-vinkit lapsille: asu, koristelu, reseptit

Vanhoista hillopurkeista saa hienoja lyhtyjä. Jos sinulla on tallessa vanhaa sideharsoa, voit kiertää sen purkkien ympärille, jolloin ne muistuttavat muumioita. Piirrä silmät paperille ja liimaa ne harsokerroksen päälle.

Vertavuotavat kynttilät on myös helppo valmistaa. Tarvitset vain joitakin valkoisia kynttilöitä (mielellään paksumpia pöytäkynttilöitä) ja yhden punaisen kynttilän. Sytytä punainen kynttilä ja anna siitä tulevan steariinin tippua valkeiden kynttilöiden päälle ja valua niiden sivuja pitkin alas.

Monet lapset, joiden syntymäpäivä on tähän aikaan vuodesta, toivovat halloween-teemaiset syntymäpäiväjuhlat. Eräs vinkki on koristella lahjapussit Ikioman nimitarroilla. Meillä on nimittäin valikoimassamme monia teemaan hyvin sopivia kuvia, esimerkiksi hämähäkit (tosin hauskoja ja söpöjä), lepakot ja pääkallot. Nimitarrat toimivat kuten tavalliset tarrat ja ne voi helposti kiinnittää lahjapusseihin, kutsuihin ja pöytäkortteihin.

Halloween-vinkit lapsille: asu, koristelu, reseptit

Voit suunnitella omat uniikit nimitarrat Halloween-juhlaan täällä.

Aktiviteetteja lasten halloweenjuhliin

Halloween-vinkit lapsille: asu, koristelu, reseptit

Hyvin onnistunut halloweenjuhla vaatii tietysti myös hauskoja aktiviteetteja. Moniin perinteisiin synttärileikkeihin voi soveltaa halloweenia tekemällä niihin joitakin pelottavia lisäyksiä.

Aarteenetsintä on esimerkki aina hauskasta leikistä lastensynttäreillä, erityisesti pienimpien lasten keskuudessa. Se sopii totta kai myös halloweeniin. Osta joitakin pelottavan näköisiä karkkeja, kuten suklaahämähäkkejä tai verisiä silmiä, ja piilota ne eri paikkoihin ulkona ja sisällä. Anna lasten etsiä vapaasti aarteita tai tee aarrekartta, jossa on vihjeitä aarteiden luokse.

Toinen yksinkertainen ja hauska leikki on «muumioksi pukeutuminen». Jaa lapset kahteen joukkueeseen ja anna heidän valita joukostaan yksi, josta tulee muumio. Anna sitten kullekin joukkueelle viisi vessapaperirullaa, mielellään yksi jokaiselle osallistujalle. Leikissä osallistujien tulee kietoa vessapaperit mahdollisimman nopeasti muumion ympärille. Se joukkue voittaa, joka on ensin tyhjentänyt kaikki vessapaperirullat.

Joskus tapahtuu niin, että noidat ja hullut professorit sotkevat taikajuomiensa ainesosat ja tarvitsevat apua laboratoriossaan kaikkien erilaisten makujen tunnistamiseen. Tämä leikki valmistellaan täyttämällä juomakupit erilaisilla juotavilla nesteillä, esimerkiksi limpparilla, maidolla, ruokaöljyllä, mehulla ja niin edelleen.

Jaa tämän jälkeen osallistujat kahteen ryhmään, ja pyydä jokaista osallistujaa valitsemaan kaksi kuppia. Näiden kuppien sisällöt sekoitetaan ja sen jälkeen muut osallistujat maistavat juomaa ja arvaavat sen sisällön. Lopuksi ryhmät saavat tietää, kuka on arvannut oikein ja mitä he ovatkaan juoneet. Tämä leikki sopii parhaiten hiukan isommille lapsille ja henkilöille, jotka eivät tule helposti pahoinvoiviksi.

Luo tunnelmaa pelottavan elokuvan avulla

Monet lapset rakastavat pientä jännitystä ja mikä olisikaan parempaa kuin järjestää elokuvailta halloweenina. Viime vuosina on tullut paljon hyviä «kauhuelokuvia» lapsille, erityisesti animaatioina. Huolehdi kuitenkin, että et valitse liian pelottavia elokuvia ja juttele hiukan toisten lasten vanhempien kanssa, ennen kuin valitset elokuvat.

Tässä on joitakin ehdotuksia lasten halloweenjuhliin sopiviksi filmeiksi: (ikärajat aikuisen seurassa):

The Addams Family – Perhe Addams (piirretyn elokuvan ikäraja on seitsemän vuotta), ParaNorman (ikäraja yhdeksän vuotta), Hotel Transylvania (ikäraja seitsemän vuotta), Coraline ja toinen todellisuus (ikäraja seitsemän vuotta), Frankenweenie (ikäraja seitsemän vuotta) ja Painajainen ennen joulua (ikäraja seitsemän vuotta).

Etsitkö vinkkejä teemasynttäreiksi? Neuvot kunnon yksisarvissyntymäpäiviin löydät täältä.

 

Viimeinen postaus blogissa