Siirry sisältöön
KotiBlogiLasten tietovisa: 35 hauskaa kysymystä suurille ja pienille

Lasten tietovisa: 35 hauskaa kysymystä suurille ja pienille

Perhetietovisa

Haluatko viettää mukavaa laatuaikaa lasten kanssa? Järjestä tietovisa! Tietovisa sopii yhtä hyvin arki-iltaan kuin myös lastensynttäreille, perhejuhlaan ja muihin kokoontumisiin. Tästä saat parhaat vinkit onnistuneeseen koko perheen tietovisaan sekä 35 hauskaa tietovisakysymystä.

Aina ei ole yhtä helppoa löytää koko perhettä kiinnostavia aktiviteetteja, erityisesti päivinä, jolloin sää on huono ja vietämme paljon aikaa sisällä. Miksi et siis järjestäisi perheellesi tietovisaa?
Tietovisat, joissa saamme testata tietämystämme, ovat hauskoja niin suurille kuin pienillekin. Ne ovat myös aktiviteetti, joka on helppo ottaa esille pitkäveteisissä tilanteissa, kuten etanan vauhtia etenevässä liikenneruuhkassa.

Kuinka järjestää tietovisa lapsille?

Tietovisa tekee oppimisesta hauskaa, ja kun meillä hauskaa, muistamme oppimamme itse asiassa helpommin. Oikean vastauksen antaminen vahvistaa myös lapsen itsetuntoa, sillä on kivaa näyttää vanhemmille ja sisaruksille, mitä tietää.

Lasten tietovisan tulee olla ensisijaisesti hauska, eikä liian vaikea. On olemassa erilaisia tapoja suorittaa tietovisa, ja tässä on joitakin ehdotuksia.

Eräs tapa on lukea kukin kysymys kerrallaan, ja antaa piste ensimmäiselle oikein vastanneelle. Jos osallistujien välillä on suuri ikäero, voi kuitenkin tapahtua että vanhin vastaa aina niin nopeasti, ettei nuorin ehdi saada edes mahdollisuutta. Jotkut lapset hyväksyvät tämän, sillä heistä on ehkä vain hauskaa ja opettavaista osallistua. Jos kuitenkin ilmeet alkavat käydä happamiksi, voi olla parasta ottaa käyttöön joitakin sääntöjä.

Lasten tietovisa

Vaihtoehtona voi olla antaa kunkin osallistujan vastata ikänsä mukaisesti, niin että nuorin saa aina mahdollisuuden vastata ensimmäisenä. Jos lapsi ei vastaa oikein, vastausvuoro menee toiseksi nuorimmalle ja niin edelleen.

Voitte myös sopia antaa osallistujien vastata kysymyksiin kukin vuorollaan. Tällöin voi olla hyvä että vanhemmat, tai tietovisan järjestäjä, tekee kuhunkin ikään sopivia tehtäviä, jolloin jokainen saa omaan tietotasoonsa sopivan kysymyksen.

Kolmas tapa on, että kaikki kirjoittavat vastauksensa paperille, ja vastaukset luetaan lopuksi ääneen. Tämä on erityisen hauskaa, jos osallistujat jaetaan joukkueisiin, joissa jäsenten iät ovat jakautuneet tasaisesti.

Ehkä voitte jopa kutsua muita perheenjäseniä mukaan digitaalisesti Skypen, Messengerin tai jonkin muun ohjelman avulla? Kaukana asuva yksinäinen isovanhempi arvostaa varmasti mahdollisuutta saada viettää aikaa lastenlasten kanssa tällä tavalla.

Mitä lasten hauskan tietovisan tulisi sisältää?

Tähän on olemassa lukemattomia versioita. Voit esimerkiksi tehdä tietovisan, joka keskittyy koko perheen yhteiseen kiinnostuksenkohteeseen, oli se sitten urheilu, historia tai maantieto. Joskus on taas mukava järjestää tietovisa, jossa on kysymyksiä eri kategorioista, kuten ajankohtaisista tapahtumista, musiikista tai elokuvista.

Hauska vinkki on sujauttaa mukaan myös joitakin henkilökohtaisia kysymyksiä. Tietävätkö kaikki perheenjäsenet, missä kaupungissa isä on syntynyt? Tai mikä oli äidin ensimmäinen työpaikka? Oikeudenmukaisuuden vuoksi, tulee kysymyksen aiheena olevan henkilön olla vastaamatta tällä kierroksella.

Voit myös ottaa mukaan hiukan luovempia tehtäviä, kuten kuva-arvoituksen. Pystyttekö ratkaisemaan tämän kuva-arvoituksen? Ratkaisu löytyy tämän artikkelin lopusta.

Perhe ja lasten tietovisa

Järjestä arvoitusrata

Eräs hauska tietovisan versio on järjestää arvoitusrata. Siihen voi tehdä ulos ja/tai sisälle useita eri rasteja, jossa kukin kysymys kohtaa osallistujat seuraavalle rastille.

Tästä tulee jännittävä aarteenetsintä, jossa viimeiseltä rastilta löytyy hieno palkinto kaikille osallistujille. Palkintona voi olla esimerkiksi herkkuja kaikille jaettavaksi.

Tietovisan lisäksi arvoitusradalle voi sisällyttää erilaisia tehtäviä. Ne voivat olla esimerkiksi helppoja ristisanatehtäviä, jossa kunkin sanan ensimmäisestä kirjaimesta tulee ratkaisusana. Arvoituksia voi myös käyttää, jolloin vastauksena voi olla paikka, josta arvoitusradan seuraava rasti löytyy.

Jos järjestät arvoitusradan ulkona, voi olla mukavaa sisällyttää radalle erilaisia aktiviteetteja, kuten pallonheittoa, tasapainoilua tai puuhun kiipeämistä. Hauska vinkki on piilottaa tehtäviä ilmapalloihin, jotka lasten tulee puhkaista löytääkseen ne.

Aiotko järjestää koko perheen kilpailun tai arvoitusradan? Kaikki osallistujat ansaitsevat hienon diplomin! Tältä sivulta voit ladata ilmaiseksi Ikioman erityisvalmisteisen ja värikkään diplomin.
Lataa kuva-arvoitus

Kuva-arvoitus

Lasten tietovisa

Tästä saat 35 hauskaa tietovisakysymystä erilaisista kategorioista, joita sekä suuret että pienet voivat miettiä. Löydät oikeat vastaukset alempaa. Kuka perheestä saa eniten oikeita vastauksia? Löydät tietovisan kuvan alta, tai voit ladata sen täältä

Ikioman nalle

1. Mikä näistä ei ole eläin: varaani, katamaraani, villasika?
2. Mikä on Pipsa Possun jänis-ystävän nimi?
3. Mikä on suurin maalla asuva eläin?
4. Minkä nimisessä talossa Yhdysvaltain presidentti asuu?
5. Kuinka monta pelaajaa voi enintään olla kussakin jalkapallojoukkueessa jalkapallo-ottelussa kentällä? (ilman vaihtopelaajia)
6. Mikä eläin on Alex elokuvassa Madagaskar?
7. Mitkä kaksi väriä sinun tulee sekoittaa saadaksesi vihreän?
8. Mikä eläin tekee kovimman (voimakkaimman) äänen?
9. Kuka on Tom “Tom ja Jerryssä”, hiiri vai kissa?
10. Onko pianossa eniten mustia vai valkoisia koskettimia?
11. Mitä soitinta Nuuskamuikkunen soittaa?
12. Mikä maa on kuuluisa muumioista?
13. Kuinka monta pelinappulaa on kullakin pelaajalla pelissä Ludo (tai Mökki)?
14. Mikä näistä eläimistä on pienin: pytonkäärme, kissa, tiikeri vai hiiri?
15. Missä suositussa elokuvassa voimme kuulla laulun “Taakse jää”?
16. Totta vai tarua: Yhdelläkään käsipalloilijalla ei ole lupaa koskettaa palloa jalallaan.
17. Minkä värinen on kirahvin kieli?
18. Mistä maasta löytyy maailman suurin muuri?
19. Mikä on Harry Potterin pöllön nimi?
20. Kuinka monta väriä on sateenkaaressa?
21. Mistä rusinat on tehty?
22. Mistä urheilulajista Mohamed Salah on tunnettu?
23. Missä kaupungissa on kellotorni nimeltä Big Ben?
24. Missä videopelissä rakennetaan kuutioilla ja taistellaan hirviöitä vastaan?
25. Kuinka monta pentua on Ryhmä Haussa?
26. Miksi kutsutaan lampaan lasta?
27. Mitä tapahtuu Pinokkion nenälle, jos hän valehtelee?
28. Kuinka monta päivää on vuodessa?
29. Mistä pilvet on tehty: pumpulista, savusta vai vedestä?
30. Mikä kuuluisa laiva upposi ensimmäisellä matkallaan vuonna 1912?
31. Kuinka monta jalkaa on hämähäkillä?
32. Minkä värin saat jos sekoitat sinisen ja punaisen?
33. Kuka asuu ananaksen sisällä meren pohjassa?
34. Mikä on brontosaurus?
35. Kuinka monta rengasta on olympialipussa?

Vastaukset:
1. Katamaraani (se on laiva)
2. Johanna Jänis
3. Norsu (tarkemmin Afrikan savanninorsu)
4. Valkoinen talo
5. 11, maalivahti mukaan luettuna
6. Leijona
7. Keltainen ja sininen
8. Valas (Sinivalaan ja sillivalaan äänenvoimakkuudeksi on mitattu jopa 188 desibeliä, mikä on kovempi ääni kuin starttavassa suihkukoneessa).
9. Kissa
10. Valkoisia (Tavallisessa pianossa on 88 kosketinta: 52 valkoista ja 36 mustaa).
11. Huuliharppua
12. Egypti
13. Neljä
14. Hiiri
15. Disneyn animaatiofilmissä Frozen
16. Tarua! Maalivahti saa koskettaa palloa jalallaan, mutta ainoastaan maalialueen sisäpuolella.
17. Se voi olla violetti, sininen tai melkein musta.
18. Kiinasta
19. Hedvig
20. Seitsemän (punainen, oranssi, keltainen, vihreä, sininen, indigonsininen ja violetti)
21. Viinirypäleistä
22. Jalkapallosta
23. Lontoo
24. Minecraftissa
25. Kuusi
26. Karitsaksi
27. Se kasvaa
28. 365
29. Vedestä
30. Titanic
31. Kahdeksan
32. Violetin
33. Paavo Pesusieni
34. Dinosaurus
35. Viisi (väreinä sininen, keltainen, musta, vihreä ja punainen)

Lasten kuva-arvoituksen ratkaisu: Salasana

Viimeinen postaus blogissa