Siirry sisältöön
KotiBlogiKevätaktiviteetit, joita lapset rakastavat 

Kevätaktiviteetit, joita lapset rakastavat 

Kevätaktiviteetit, kuten kevätbingo ja kasvien kylväminen lasten kanssa

Hyvän kevätaktiviteetin tunnistaa siitä, että sen avulla lapsi oppii enemmän luonnosta, tutustuu lähiympäristöönsä ja viettää paljon aikaa ulkona. Tässä on vinkkejä hauskoiksi kevätaktiviteeteiksi, joita lapset rakastavat.

Pitkän talven jälkeen ajan viettäminen ulkona, erityisesti luonnossa, tekee hyvää sekä sielulle että ruumiille. Tutkimukset nimittäin osoittavat, että luonnossa oleskelu laskee stressitasojamme, tapahtui se sitten puistossa keskellä kaupunkia tai metsässä maaseudulla. Yksi hienoimmista kevätaktiviteetista onkin mennä koko perheen voimin kävelyretkelle.

Jotkut lapset rakastavat luonnossa liikkumista, kun taas toiset tarvitsevat siihen hiukan motivointia. Hieno tapa motivointiin onkin rohkaista lapsia tutkimaan ympäristöä antamalla heille työkaluja, kuten lapioita ja suurennuslaseja. Lelu- ja retkeilyliikkeistä voi ostaa suurennuslasilla varustettuja hengitysaukollisia ötökkäpurkkeja, johon voi laittaa pieniä hyönteisiä. Näin hyönteisiä voi tutkia tarkemmin, ennen kuin ne päästää taas takaisin luontoon vapaaksi.

Voitte myös aloittaa yhteisen keräilyprojektin ja sopia keräävänne esimerkiksi kiviä tai simpukoita. Tarkistakaa vain, että olette alueella, josta niitä on luvallista kerätä.

Kevätbingo luontoteemalla

Eräs hauska kevätaktiviteetti on järjestää kevätbingo, jossa tavoitteena on löytää asioita luonnosta ja rastittaa yli kaikki nähdyt asiat bingoruudukolta.

Kevätbingon voi valmistella tekemällä etukäteen ruudukon, jossa on esimerkiksi 16 ruutua. Jokaiseen ruutuun kirjoitetaan tai piirretään erilaisia kevään merkkejä, kuten kevätkukkia, linnunpesä, hyönteisiä tai lintuja, jotka ovat tyypillisiä tähän vuodenaikaan. Ota mukaan myös asioita joka aktivoivat eri aisteja, kuten lintujen viserryksen kuunteleminen, kukkien haisteleminen ja sammaleen koskettaminen. Ehkä olette onnekkaita ja saatte kuulla käen kukuntaa?

Kevätaktiviteetit, kuten kevätbingo ja kasvien kylväminen lasten kanssa

Rastittakaa ruudukkoa sitä mukaa, kun löydätte erilaisia kevään merkkejä. Voit halutessasi tehdä tästä hiukan haastavampaa tekemällä yksilöllisen ruudukon jokaiselle osallistujalle, mutta ruudukon täyttäminen yhdessä on myös mukavaa.

Lataa kevätbingo täältä!

Anna lasten kylvää omia kasveja

Kevätaktiviteetit, kuten kevätbingo ja kasvien kylväminen lasten kanssa

Pienet kukannuput ovat monille kevään symboli, ja sen takia omien kukkien tai vihannesten kylväminen onkin hieno kevätaktiviteetti, johon voit ottaa lapset mukaan. Vihanneskrassi, porkkana ja auringonkukka ovat kolme esimerkkiä kasveista, jotka on suhteellisen helppo saada onnistumaan.

Saattaa kuitenkin olla hankalaa innostaa lapsia tekemään jotain, jonka tulosten näkemiseen menee viikkoja. Vihanneskrassi on sen takia ihanteellinen vihannes kylvää yhdessä lasten kanssa, sillä se kasvaa todella nopeasti. Kestää vain kaksi-kolme päivää sen kylvämisestä, kun ensimmäiset taimet ovat jo näkyvissä. Noin viikon kuluttua taimet ovat jo niin suuria, että ne voi syödä.

Kylväminen on yksinkertaista; kostuta hiukan multaa tai pumpulia ja ripottele päälle ohut kerros vihanneskrassinsiemeniä. Huolehdi, että pumpuli tai multa pysyvät kosteina ja aseta ne valoisaan paikkaan, kuten ikkunalaudalle. Kun lehdet taimen latvassa ovat jakautuneet kahtia, voi krassin leikata ja hienontaa. Vihanneskrassin maku muistuttaa pippuria ja retiisiä, ja se sopii siksi hyvin mausteeksi juusto- tai maksamakkaravoileivän päälle. Sitä voi käyttää myös mausteena dipeissä ja salaatinkastikkeissa.

Kylvä vihanneskrassihahmoja ja herneenversoja

Tyhjät kananmunankuoret, kulhot, kupit ja vanhat säilyketölkit – vihanneskrassia voi kasvattaa lähes missä tahansa. Näin saa myös mahdollisuuden tehdä monia mielikuvituksellisia versioita, esimerkiksi vihanneskrassihahmoja.

Aloita laittamalla vähän kosteaa pumpulia ja vihanneskrassin siemeniä muutamaan tyhjään kananmunankuoreen. Kun vihanneskrassi on kasvanut, kananmunankuoriin voi piirtää hauskoja kasvoja, niin että vihanneskrassi on hahmon ”hiukset”. Hahmon vartalon voi tehdä tyhjistä vessapaperirullista, joihin voi piirtää tai maalata sopivat asusteet. Kananmunankuori asetetaan lopuksi vessapaperirullan päälle, ja vihanneskrassihahmo on valmis!

Herneenversot ovat toinen helposti ja nopeasti kasvatettava kasvi. Laita kuivia keltaisia herneitä likoamaan yön yli, ja seuraavana päivänä ne voi laittaa kosteaan multaan. Käytä mielellään ruukkua tai muoviastiaa, joka on vähintään 5 cm korkea ja tarkista että astian pohjalla on reikiä, joista liika vesi voi poistua. Laita astia lautasen päälle ikkunalaudalle tai muuhun valoisaan paikkaan.

Herneet versovat nopeasti ja 10-14 päivän kuluttua versot ovat niin suuret, että ne voidaan syödä. Herneenverson maku muistuttaa sokerihernettä ja sitä voi käyttää salaatteihin, koristeena leivän päällä tai terveellisenä välipalana.

Ulkoaktiviteetteja sadepäivinä

Kevät ja kesä eivät ole ainoastaan ihania auringonpaisteisia päiviä, vaan ne ovat vuodenaikoja jolloin monin paikoin voi myös sataa. Sadesää ei ole kuitenkaan mikään syy olla vain sisällä. Pue lapset sadevaatteisiin ja kumisaappaisiin, niin että he voivat nauttia hauskoista kevätaktiviteeteista myös sateessa. Muista: ei ole olemassa huonoa säätä, vaan kaikki riippuu vaatetuksesta!

Kevätaktiviteetit, kuten kevätbingo ja kasvien kylväminen lasten kanssa

Hauska ulkoaktiviteetti, joka pitää lapset kiireisinä tuntikausia, on patojen, jokien ja sulkujen tekeminen. Auta lapset vauhtiin ottamalla esille tavaroita joita he voivat käyttää tässä leikissä. Onko sinulla ehkä joitakin vanhoja putkia tai lankkuja, joita et enää tarvitse? Nämä ovat loistavia materiaaleja kekseliäille lapsille.

Sankot ja lapiot ovat itsestään selviä leluja sadesäällä, mutta monet tarpeettomat keittiötarvikkeet voivat tehdä aktiviteetista vieläkin hauskemman lapsille. Näitä voivat olla esimerkiksi kupit, kauhat ja tyhjät pakkaukset.

Liiduilla piirtäminen ulkona

Monet lapset rakastavat piirtämistä, ja suurimmat piirustusalustat löytyvätkin ulkoa. Liitujen avulla lapset voivat käyttää luovuuttaan leikkipuistoissa sekä asfaltoiduilla kävelyteillä ja pihoilla. Kaikentyyppisiä liituja voi käyttää, mutta leluliikkeistä voit ostaa isoja katuliituja, joista on hyvä pitää kiinni ja joilla on helpompi piirtää epätasaiselle pinnalle.

Ruutuhyppely on leikki, jonka monet vanhemmat varmasti muistavat omasta lapsuudestaan. Se on yksinkertainen kevätaktiviteetti, joka kehittää ponnistusta, tasapainoa ja koordinaatiota.

Kevätaktiviteetit, kuten kevätbingo ja kasvien kylväminen lasten kanssa

Mutta mitkä ovat oikeastaan ruutuhyppelyn säännöt? Tätä leikkiä voi leikkiä monella eri tavalla, mutta klassinen ruutuhyppelyruudukko sisältää kymmenen ruutua. Aloita piirtämällä kolme suurta ruutua peräkkäin, sitten kaksi ruutua vierekkäin, yksi yksittäinen ruutu, taas kaksi ruutua vierekkäin, yksi yksittäinen ruutu ja lopuksi puoliympyrä. Ruudut numeroidaan, jotta on helpompi muistaa, kuinka pitkälle on päässyt.

Ennen aloitusta kaikkien osallistujien tulee valita kivi, jota heitetään. Litteä kivi voisi olla tähän tarkoitukseen hyvä, jotta se ei pyöri pois.

Ensimmäinen osallistuja aloittaa heittämällä kiven niin että se pysähtyy ensimmäisen ruudun reunojen sisään. Jos heitto onnistuu, osallistuja hyppii yhdellä jalalla ruudukon läpi, mutta hän ei saa koskettaa sitä ruutua, jossa kivi on. Osallistuja kääntyy puoliympyrässä ja paluumatkalla hän poimii kiven menettämättä tasapainoaan.

Tämän jälkeen osallistuja heittää kivensä seuraavaan ruutuun ja toistaa saman kuvion. Jos hän kuitenkin menettää tasapainonsa tai ei osu oikeaan ruutuun, vuoro menee seuraavalle. Jokainen osallistuja saa kolme heittomahdollisuutta ja se, joka ensimmäisenä onnistuu hyppimään läpi koko ruudukon, on voittaja.

Esteradat, labyrintit ja ulko-Twister

Liidut ovat täydellinen väline myös esteratoja ja labyrinttejä rakastaville lapsille. Anna lasten piirtää käytäviä, ympyröitä, neliöitä ja kolmioita, ja pyydä heitä ohjeistamaan mitä eri esteillä tehdään. Sen jälkeen kaikki jotka uskaltavat ottaa haasteen vastaan, voivat hyppiä yhdellä jalalla, loikkia, pyöriä ja tasapainoilla läpi esteradan.

Tai ehkä esteradasta tuleekin pyöräilyrata, jolla koko perhe voi testata pyöräilytaitojaan? Lisää vaikeustasoa asettamalla tyhjistä muovipulloista ”kartioita”, joiden välissä tulee pyöräillä niitä kaatamatta.

Kevätaktiviteetit, kuten kevätbingo ja kasvien kylväminen lasten kanssa

Liitujen avulla voitte myös tehdä oman ulkoversion suositusta Twister-pelistä. Itse ”pelialustan” tekemiseen tarvitaan vähintään neljä eriväristä liitua. Piirrä jokaisella värillä kuusi ympyrää omaan riviinsä. Twisterin pelaamiseen tarvitaan vähintään kaksi pelaajaa ja yksi pelinjohtaja, joka antaa ohjeita. Mitä enemmän pelaajia, sitä vaikeampaa (ja hauskempaa!) pelaamisesta tulee.

Pelinjohtajan tehtävä on sanoa minne pelaajat asettavat kätensä ja jalkansa, esimerkiksi ”vasen jalka siniseen ympyrään” tai ”oikea käsi punaiseen ympyrään”. Pelaajien tulee parhaan kykynsä mukaan tehdä kuten pelinjohtaja sanoo, menettämättä tasapainoaan. Yhdellä ympyrällä ei saa koskaan olla enempää kuin yksi käsi tai jalka, ja tulokseksi tulee usein eri suuntiin menevistä käsistä ja jaloista muodostunut solmu.

Pelistä saa vielä hauskemman tekemällä omia sääntöjä, kuten pyytää sinisillä ympyröillä olevia pelaajia kiekumaan kuin kukko tai punaisilla ympyröillä olevia nauramaan samalla tavalla kuin äiti.

Kevätaktiviteetit, kuten kevätbingo ja kasvien kylväminen lasten kanssa

Kevätaktiviteetit, kuten kevätbingo ja kasvien kylväminen lasten kanssa

Oletko muistanut nimikoida lasten kevätkauden vaatteet ja tarvikkeet? Meiltä saat superhienot nimitarrat suurille ja pienille. Tutustu valikoimaamme – löydät taatusti suosikkisi.

Toivomme, että olet saanut hyviä vinkkejä hauskoiksi koko perheen ulkoaktiviteeteiksi. Älä unohda retkieväitä! Löydät herkullisia vohvelireseptejä täältä.

Etsitkö myös hauskoja sisäaktiviteetteja lapsille? Niistä voit lukea enemmän täältä.

Viimeinen postaus blogissa