KotiBlogiKevätaktiviteetit, joita lapset rakastavat 

Kevätaktiviteetit, joita lapset rakastavat 

Kevätaktiviteetit, kuten kevätbingo ja kasvien kylväminen lasten kanssa

Hyvän kevätaktiviteetin tunnistaa siitä, että lapsi haluaa oppia enemmän luonnosta, tutustua lähiympäristöönsä ja viettää paljon aikaa ulkona. Tässä on vinkkejä hauskoiksi kevätaktiviteeteiksi, joita lapset rakastavat.

Pitkään talven jälkeen niin sielulle kuin ruumiillekin tekee hyvää viettää aikaa ulkona, erityisesti luonnossa. Tutkimukset nimittäin osoittavat, että luonnossa oleskelu laskee stressitasojamme, tapahtui se sitten puistossa keskellä kaupunkia tai metsässä maaseudulla. Yksi hienoimmista kevätaktiviteetista onkin mennä koko perheen voimin kävelyretkelle.

Jotkut lapset rakastavat luonnossa liikkumista, kun taas toiset tarvitsevat siihen hiukan motivointia. Hieno tapa motivointiin onkin rohkaista lapsia tutkimaan ympäristöä antamalla heille työkaluja, kuten lapioita ja suurennuslaseja. Lelu- ja retkeilyliikkeistä voi ostaa suurennuslasilla varustettuja hengitysaukollisia ötökkäpurkkeja, johon pieniä hyönteisiä voi laittaa. Näin hyönteisiä voi tutkia tarkemmin, ennen kuin ne päästetään taas takaisin luontoon vapaaksi.

Voitte myös aloittaa yhteisen keräilyprojektin ja sopia keräävänne esimerkiksi kiviä tai simpukoita. Tarkistakaa vain, että olette alueella, jossa niitä on luvallista kerätä.

Kevätbingo luontoteemalla

Kevätaktiviteetit, kuten kevätbingo ja kasvien kylväminen lasten kanssa

Toinen jännittävä kevätaktiviteetti on järjestää kevätbingo, jossa tavoitteena on löytää asioita luonnosta ja rastittaa yli kaikki näkemänsä bingoruudukolta.

Tämän voi järjestää tekemällä etukäteen ruudukon, jossa on esimerkiksi 16 ruutua. Jokaiseen ruutuun kirjoitetaan tai piirretään erilaisia keväänmerkkejä, kuten kevätkukkia, linnunpesä, hyönteisiä tai lintuja, jotka yhdistämme tähän vuodenaikaan. Ota mukaan myös asioita joka aktivoivat eri aisteja, kuten lintujen viserryksen kuunteleminen, kukkien haistaminen ja sammaleen koskettaminen. Ehkä olette onnekkaita ja saatte kuulla käen kukuntaa?

Rastittakaa ruudukkoa sitä mukaa, kun löydätte erilaisia keväänmerkkejä. Voit halutessasi tehdä tästä hiukan haastavampaa tekemällä yksilöllisen ruudukon jokaiselle osallistujalle, mutta ruudukon täyttäminen yhdessä on myös mukavaa.

Lataa täältä kevätbingo!

Anna lasten kylvää omia kasveja

Kevätaktiviteetit, kuten kevätbingo ja kasvien kylväminen lasten kanssa

Pienet kukannuput ovat monille kevään symboli, ja sen takia omien kukkien tai vihannesten kylväminen onkin hieno kevätaktiviteetti, johon voit ottaa lapset mukaan. Vihanneskrassi, porkkana ja auringonkukka ovat kolme esimerkkiä kasveista, jotka on suhteellisen helppo saada onnistumaan.

Saattaa olla hankalaa innostaa lapsia tekemään jotain, jonka tulosten näkemiseen menee viikkoja. Vihanneskrassi on sen takia ihanteellinen vihannes kylvää lasten kanssa, sillä se kasvaa todella nopeasti. Kestää vain kaksi-kolme päivää sen kylvämisestä, kun ensimmäiset taimet ovat jo näkyvissä. Noin viikon kuluttua taimet ovat jo niin suuria, että ne voi syödä.

Kylväminen on yksinkertaista; kostuta hiukan multaa tai pumpulia ja ripottele ohut kerros krassinsiemeniä sen päälle. Huolehdi, että pumpuli tai multa pysyvät kosteina ja aseta ne valoisaan paikkaan, kuten ikkunalaudalle. Kun lehdet taimen latvassa ovat jakautuneet kahtia, voi krassin leikata ja hienontaa. Vihanneskrassin maku muistuttaa pippuria ja retiisiä, ja se sopii siksi hyvin mausteeksi juusto- tai maksamakkaravoileivän päälle. Sitä voi käyttää myös mausteena dipeissä ja salaattikastikkeissa.

Kylvä vihanneskrassihahmoja ja herneenversoja

Tyhjät kananmunankuoret, kulhot, kupit ja vanhat tölkit – vihanneskrassia voi kasvattaa lähes missä tahansa. Näin saa myös mahdollisuuden tehdä monia mielikuvituksellisia versioita, esimerkiksi vihanneskrassihahmoja.

Aloita laittamalla vähän kosteaa pumpulia ja vihanneskrassin siemeniä muutamaan tyhjään kananmunankuoreen. Kun vihanneskrassi on kasvanut, kananmunankuoriin voi piirtää hauskoja kasvoja, niin että vihanneskrassi on hahmon ”hiukset”. Hahmon vartalon voi tehdä tyhjistä vessapaperirullista, joihin voi piirtää tai maalata sopivat asusteet. Kananmunankuori asetetaan lopuksi vessapaperirullan päälle, ja vihanneskrassihahmo on valmis!

Herneenversot ovat toinen helposti ja nopeasti kasvatettava kasvi. Laita kuivia keltaisia herneitä likoamaan yön yli, ja seuraavana päivänä ne voi laittaa kosteaan multaan. Käytä mielellään muoviruukkua tai -astiaa, joka on vähintään 5 cm korkea ja tarkista että astian alla on reikiä, joista liika vesi voi poistua. Laita astia lautasen päälle ikkunalaudalle tai muuhun valoisaan paikkaan.

Herneet versovat nopeasti ja 10-14 päivän kuluttua versot ovat niin suuret, että ne voidaan syödä. Herneenversojen maku muistuttaa sokerihernettä ja niitä voi käyttää salaatteihin, koristeena leivän päällä tai terveellisenä välipalana.

Kevätaktiviteetteja sadepäivinä

Kevätaktiviteetit, kuten kevätbingo ja kasvien kylväminen lasten kanssa

Kevät ei ole ainoastaan ihania auringonpaisteisia päiviä, vaan se on myös vuodenaika jolloin monin paikoin voi myös sataa. Sadesää ei ole kuitenkaan mikään syy olla vain sisällä. Pue lapset sadevaatteisiin ja kumisaappaisiin, niin että he voivat nauttia hauskoista kevätaktiviteeteista myös sateessa. Muista; ei ole olemassa huonoa säätä, vaan kaikki riippuu vaatetuksesta!

Hauska kevätaktiviteetti, joka pitää lapset kiireisinä tuntikausia, on patojen, jokien ja sulkujen tekeminen. Auta lapset vauhtiin ottamalla esille tavaroita joita he voivat käyttää tässä leikissä. Onko sinulla ehkä joitakin vanhoja putkia tai lankkuja, joita et enää tarvitse? Nämä ovat loistavia materiaaleja kekseliäille lapsille.

Sankot ja lapiot ovat itsestään selviä leluja sadesäällä, mutta monet tarpeettomat keittiötarvikkeet voivat tehdä aktiviteetista vieläkin hauskemman lapsille. Näitä voivat olla esimerkiksi kupit, kauhat ja tyhjät pakkaukset.

Liiduilla piirtäminen ulkona

Kevätaktiviteetit, kuten kevätbingo ja kasvien kylväminen lasten kanssa

Monet lapset rakastavat piirtämistä, ja suurimmat piirustusalustat löytyvätkin ulkoa. Liitujen avulla lapset voivat käyttää luovuuttaan leikkipuistoissa sekä asfaltoiduilla kävelyteillä ja pihoilla. Kaiken tyyppisiä liituja voi käyttää, mutta leluliikkeistä voit ostaa isoja katuliituja, joista on hyvä pitää kiinni ja joilla on helpompi piirtää epätasaiselle pinnalle.

Ruutuhyppely on leikki, jonka monet vanhemmat varmasti muistavat omasta lapsuudestaan. Se on yksinkertainen kevätaktiviteetti, joka kehittää kimmoisuutta, tasapainoa ja koordinaatiota.

Mutta mitkä ovat oikeastaan ruutuhyppelyn säännöt? Tätä leikkiä voi leikkiä monella eri tavalla, mutta klassinen ruutuhyppelyruudukko sisältää kymmenen ruutua. Aloita piirtämällä kolme suurta ruutua peräkkäin, sitten kaksi ruutua vierekkäin, yksi yksittäinen ruutu, taas kaksi ruutua vierekkäin, yksi yksittäinen ruutu ja lopuksi puoliympyrä. Ruudut numeroidaan, jotta on helpompi muistaa, kuinka pitkälle on päässyt ruutuhyppelyssä.

Ennen aloitusta kaikkien osallistujien tulee valita kivi, jota he heittävät. Litteä kivi voisi olla tähän tarkoitukseen hyvä, jotta se ei pyöri pois.

Ensimmäinen osallistuja aloittaa heittämällä kiven niin että se pysähtyy ensimmäisen ruudun reunojen sisään. Jos heitto onnistuu, osallistuja hyppii yhdellä jalalla ruudukon läpi, mutta hän ei saa koskettaa sitä ruutua, jossa kivi on. Osallistuja kääntyy puoliympyrässä ja paluumatkalla hän poimii kiven menettämättä tasapainoaan.

Tämän jälkeen osallistuja heittää kivensä seuraavaan ruutuun ja toistaa prosessin. Jos hän kuitenkin menettää tasapainonsa tai ei osu oikeaan ruutuun, vuoro menee seuraavalle. Jokainen osallistuja saa kolme mahdollisuutta heittää kiven, ja se joka onnistuu suorittamaan koko ruudukon ensimmäisenä, on voittaja.

Esteradat, labyrintit ja ulko-Twister

Kevätaktiviteetit, kuten kevätbingo ja kasvien kylväminen lasten kanssa

Liidut ovat myös täydellinen väline lapsille, jotka rakastava esteratoja ja labyrintteja. Anna lasten piirtää esteiksi käytäviä, ympyröitä, neliöitä ja kolmioita, mielellään ohjeistaen mitä eri esteillä tehdään. Sen jälkeen kaikki jotka uskaltavat ottaa haasteen vastaan, voivat hyppiä yhdellä jalalla, loikkia, pyöriä ja tasapainoilla läpi esteradan.

Tai ehkä esteradasta tuleekin pyöräilyrata, jolla koko perhe voi testata pyöräilytaitojaan? Lisää vaikeustasoa asettamalla tyhjistä muovipulloista ”kartioita”.

Liitujen avulla voitte myös tehdä oman ulkoversion suositusta lautapelistä Twisteristä. Itse ”pelilaudan” tekemiseen tarvitaan vähintään neljä eriväristä liitua. Piirrä jokaisella värillä kuusi ympyrää omaan riviinsä. Twisterin pelaamiseen tarvitaan vähintään kaksi pelaajaa ja yksi pelinjohtaja, joka antaa ohjeita. Mitä enemmän pelaajia sitä vaikeampaa (ja hauskempaa!) pelaamisesta tulee.

Pelinjohtajan tehtävä on sanoa minne pelaajat asettavat kätensä ja jalkansa, esimerkiksi ”vasen jalka siniseen ympyrään” tai ”oikea käsi punaiseen ympyrään”. Pelaajien tulee parhaan kykynsä mukaan tehdä, kuten pelinjohtaja sanoo, menettämättä tasapainoaan. Yhdellä ympyrällä ei saa koskaan olla enempää kuin yksi käsi tai jalka, ja tulokseksi tulee usein eri suuntiin menevistä käsistä ja jaloista muodostunut solmu.

Pelistä saa vielä hauskempaa tekemällä omia sääntöjä, kuten pyytää sinisillä ympyröillä olevia pelaajia kiekumaan kuin kukko tai punaisilla ympyröillä olevia nauramaan samalla tavalla kuin äiti.

Kevätaktiviteetit, kuten kevätbingo ja kasvien kylväminen lasten kanssa

Kevätaktiviteetit, kuten kevätbingo ja kasvien kylväminen lasten kanssa

Oletko muistanut nimikoida lasten kevätkauden vaatteet ja tarvikkeet? Meiltä saat superhienot nimilaput suurille ja pienille. Kurkkaa valikoimamme – löydät taatusti suosikkisi.

Toivomme, että saanut hyviä vinkkejä hauskoiksi koko perheen kevätaktiviteeteiksi. Älä unohda retkieväitä! Löydät herkullisia vohvelireseptejä täältä.

Etsitkö myös hauskoja sisäaktiviteetteja lapsille? Niistä voit lukea enemmän täältä.

Viimeinen postaus blogissa