Tylsien sisäpäivien pelastus: Hauskat sisäaktiviteetit lapsille
Ei ole väliä kuinka monta lelua lapsella on huoneessaan. Päivinä, jolloin täytyy olla paljon sisällä, vanhemmat saavat pian kuulla tutun valituksen “on tylsää”. Näin saat lapsille toimintaa!
Asiantuntijoiden mukaan lapsen on hyvä välillä tylsistyä. Se voi itse asiassa johtaa luovuuteen. Kuitenkin lasten on välillä hyvä saada hiukan apua meiltä aikuisilta, päästäkseen vauhtiin leikissä. Tylsien sisäpäivien varalle on siksi erittäin hyvä olla valmiina hihassa joitakin vaihtoehtoja aktiviteeteiksi. Tässä parhaita vinkkejämme lasten hauskoiksi sisäaktiviteeteiksi.
Järjestä aarteenetsintä sisällä
Aarteenetsintä on suosittu sisäleikki kaikenikäisille lapsille ja sen voi myös järjestää monella eri tavalla.
Eräs helpoimmista tavoista järjestää aarteenetsintä on tehdä pieni kierros kotona, ja kirjoittaa ylös joitakin esineitä, jotka lasten tulee löytää. Näitä esineitä voivat olla esimerkiksi “punainen sukka”, “jokin mikä tekee ääniä” tai “norsusta kertova kirja”. Anna sitten lista lapsille, ja he voivat merkitä siihen sitä mukaa, kun löytävät esineitä.
Jos haluat tehdä aarteenetsinnästä vaikeamman isommille lapsille, voit käyttää epämääräisempiä kuvauksia. Raidallisen kukkaruukun voi kuvailla esimerkiksi “jokin pyöreä ja raidallinen”. Voitte myös tehdä tutkimusretken hiukan edistyneemmäksi siten, että lapset ottavat kuvia esineistä jotka ovat löytäneet, ja näyttävät löytönsä jälkikäteen.
Esineen piilotus
«Esineen piilotus» on toinen helppo aarteenetsintäversio, jonka perusideana on, että se joka on etsijä, saa vinkkejä etsimisen aikana. Leikki alkaa niin, että etsijä menee pois huoneesta ja sillä välin esine piilotetaan. Ennen kuin etsiminen alkaa, etsijä saa tietää, onko esine lintu (piilotettu korkealle), kala (piilotettu keskikorkeudelle) tai rapu (piilotettu lattiatasoon).
Etsijä saa myös tietää etsiessään lämpeneekö (kun hän lähenee esinettä) tai viileneekö (kun hän menee väärään suuntaan). Kun jo polttaa, on etsijä todella lähellä piilotettua esinettä!
Arvoitusrata
Jos sinulla on aikaa ja halua tehdä enemmän valmisteluja, on arvoitusrata aina suosittu isompien lasten keskuudessa. Tehtävät voivat olla kaikkea arvoituksista ja vinkeistä kirjainarvoituksiin, kuvasanaristikoihin ja labyrintteihin. Jokaisen tehtävän oikea vastaus näyttää tien seuraavalle rastille, ja näin tehdään niin kauan kuin lapsi pääsee perille aarteen luo. Jotta viimeisestä rastista tulee erityisen jännittävä, voit lukita aarteen numerokoodilukon taakse, ja koodi voi olla viimeisen tehtävän vastaus.
Monta hauskaa aktiviteettia teipin kanssa
Washiteippi on koristeellinen naamiointiteippi, joka on viime vuosina tullut erittäin suosituksi käytettäväksi erilaisten askarteluprojektien yhteydessä. Yhdessä jonkin toisen värikkään ja helposti kiinnitettävän ja irrotettavan koristeteipin kanssa ne ovat mainioita tarvikkeita olla varalla takataskussa, jos lapset ovat pitkästyneitä.
Washiteippi antaa lukemattomia mahdollisuuksia luovaan ilmaisuun, mutta yksi helpoimmista aktiviteeteista pienimmille lapsille on kietoa teippiä yksinkertaisten esineiden ympärille. Lapset voivat esimerkiksi yrittää tehdä omia ”rakennuspalikoita”. Sinun täytyy kerätä etukäteen erilaisia pienikokoisia pahvirasioita, esimerkiksi tyhjiä lääkelaatikoita, pahvisia ihovoidelaatikoita, vessapaperirullia, tulitikkuaskeja jne. Tämän jälkeen lapsi voi koristella pahvirasiat eri värisillä ja kuvioisilla teipeillä.
Jos sinulla ei ole paljoa pahvirasioita kotona, on olemassa myös paljon muuta, jolle voi antaa uuden elämän washiteipin avulla. Isommat lapset voivat koristella lyijy- ja mustekyniä, tai ehkä sinulla on vanha muistikirja tai kalenteri, joka kaipaa uudistusta?
Koska washiteipistä ei jää jälkiä ja se on helppo poistaa, sitä voi käyttää myös ”piirtämiseen”. Lapset voivat esimerkiksi tehdä autoradan parkkipaikkoineen lattialle tai pilvenpiirtäjän seinälle. Vain mielikuvitus ja lattiatila ovat rajana!
Olympialaiset sisätiloissa
Kuulostaa ehkä uskomattomalta, mutta jos kotona on tarpeeksi tilaa (eivätkä naapurit ole liian herkkiä äänille!), on täysin mahdollista järjestää olympialaiset sisätiloissa. Tavalliset sisäleikit voivat olla monesti vain paikallaan istumista, ja siksi onkin hyvä antaa lapsille hiukan fyysisiä haasteita. Voi kuitenkin olla hyvä valita vähän rauhallisempia ”urheilulajeja”, ja pahan mielen välttämiseksi voi olla hyvä jakaa palkinnot kaikille osallistujille.
Lajit voivat olla niinkin helppoja kuin ’kuka sitoo kengännauhat nopeimmin’, ’kuka rakentaa korkeimman legotornin’ tai ’kuka tekee palapelin nopeimmin’. Muita urheilullisempia lajeja voivat olla hulavanteen pyörittäminen, naruhyppy ja lankutus.
Tasapainoleikit ovat myös hyvää fyysistä aktiviteettia. Esimerkiksi kirjan pitäminen pään päällä, konttaaminen nalle selän päällä tai vanha hyvä ”kilpajuoksu kananmuna lusikassa”. Anna mielellään myös tyylipisteitä!
Keilaradan tekeminen on myös hauska ja helppo aktiviteetti tylsänä sisäpäivänä. Keilat voivat olla tyhjiä limpparipulloja, joihin on laitettu sisään vettä (sulje korkki hyvin), tai erilaisia leluja, kuten nalleja ja nukkeja. Laita keilat kolmion muotoon ja katso kuka saa kaadettua eniten. Tehdäksesi kilpailusta reilun eri ikäisille kilpailijoille, voit antaa vanhimmille lapsille tennispallon ja nuorimmille lapsille suuremman pallon.
Monenlaisia esteratoja
Harva aktiviteetti on niin hauska kuin oikea esterata, ja bonuksena lapset saavat niin fyysistä treeniä kuin aivojumppaakin.
Esteradat voi tehdä tavaroista, jotka sinulla on jo kotona, kuten tuoleista, pöydistä, sohvatyynyistä, säilytyslaatikoista, palloista ja hulavanteista. Laita erilaisia esteitä siten, että lapsen täytyy kontata esineiden yli tai ali, tasapainoilla, hypätä, heittää tai ratkaista arvoituksia. Vaihtoehtoja on paljon.
Voit käyttää myös washiteippiä esteradan merkitsemiseen lattialle tai tehdä monimutkaisempia versioita vanhasta kunnon ruutuhyppelystä.
Vielä yksi hauska sisäleikki on kiinnittää villalankoja seinästä seinään joka suuntaan pienessä huoneessa, niin että se muistuttaa laserrataa. Tässä leikissä tavoitteena on päästä huoneen toisesta päästä toiseen päähän ilman koskemista lankoihin.
Valmista itse muovailuvahaa
Hauskojen hahmojen ja kuvien tekeminen muovailuvahasta on aina hauskaa, ja asiantuntijoiden mukaan muovailemisella voi olla rauhoittava vaikutus lapseen. Toisin sanoen tämä leikki on täydellinen leikittäväksi tylsinä sisäpäivinä.
Taikataikina on klassikko, ja mikä parasta, sen voi valmistaa ainesosista, joita useimmilla meistä löytyy jo kotoa; kaksi kupillista jauhoa, yksi kupillinen suolaa ja yksi kupillinen vettä. Ainesosat sekoitetaan keskenään kiinteäksi taikinaksi, jota vaivataan noin 15 minuuttia. Kun hahmot ovat valmiita, voidaan ne laittaa uunipellille leivinpaperin päälle ja paistaa uunissa 70-80 asteessa. Paistamisaika riippuu hahmojen paksuudesta.
Mutta tiesitkö, että voit valmistaa myös omaa muovailuvahaa? Muovailuvahan etuna on, että se pysyy pehmeänä niin että sitä voi käyttää useaan kertaan. On kuitenkin tärkeää säilyttää muovailuvaha ilmatiiviissä pakkauksessa, jotta se ei kuivu.
Muovailuvahan valmistamiseen tarvitset:
Viinikiveä käytetään kohokkaiden ja marenkien stabilointiin, ja sitä voi ostaa joistakin suurimmista ruokakaupoista tai luontaistuotekaupoista. Tämä aine ei ole aivan välttämätön muovailuvahan tekemiseen, mutta se antaa paremman elastisuuden. Jos haluat antaa muovailuvahalle hyvän tuoksun, voit lisätä siihen myös eteerisiä öljyjä.
Muovailuvahan tekeminen on yksinkertaista; kaikki ainesosat laitetaan suureen kattilaan ja seos lämmitetään miedolla lämmöllä samalla sekoittaen. Vähitellen seos saa koostumuksen, joka muistuttaa perunamuusia. Kun seos alkaa irrota reunoilta, voit ottaa kattilan pois levyltä ja antaa seoksen jäähtyä.
Valmiin seoksen tulee tuntua suhteellisen kuivalle ja olla helppoa käsitellä, kuten tavallisen muovailuvahan. Jos vaha tuntuu liian tahmealle, lämmitä sitä hiukan lisää, jolloin se kuivuu enemmän.
Tämän jälkeen vaivaa seosta käsilläsi jonkin aikaa ja sitten voit lisätä erilaisia elintarvikevärejä. Lopuksi lapset voivat valmistaa mitä haluavat. Erilaisilla apuvälineillä, kuten valkosipulipuristimella, piparimuoteilla, saksilla ja hammastikuilla, voi tehdä helposti hienoja yksityiskohtia. Ehkä valmistatte hyönteisiä, erilaisia ruokia, kirjaimia tai pienen kaupungin?
On myös kivaa tehdä itse saippuakuplia. Löydät reseptin itse tehtyyn saippuakuplaseokseen täältä.
Psst! Nälkä saattaa yllättää, kun tekee paljon erilaisia aktiviteetteja. Täältä löydät kolme suosikkireseptiä erilaisiin vohveleihin.
Viimeinen postaus blogissa

Joululahjavinkkejä lapsille
Vältä hankkimiesi joululahjojen joutuminen käyttämättömien lelujen kasaan. Näitä joululahjoja lapset tosiaan arvostavat.

Joulutyöpaja: Vinkkejä jouluaskarteluiksi ja -lahjoiksi, joita lapset osaavat itse valmistaa
Joulutyöpaja on mukava perinne, joka tuo perheenjäsenet yhteen ikään katsomatta. Se antaa hyvän syyn hiukan pysähtyä joulukiireiden keskellä. Joulutyöpaja onkin yksi harvoista aktiviteeteista, joka virittää välittömästi joulutunnelmaan.

Lasten tietovisa: 35 hauskaa kysymystä suurille ja pienille
Etsitkö lapsille sopivaa tietovisaa? Tästä saat 35 tietovisakysymystä eri vaikeusasteilla + vinkkejä joiden avulla saat tietovisasta vieläkin hauskemman.