Siirry sisältöön
KotiBlogiTylsien sisäpäivien pelastus: Hauskat sisäaktiviteetit lapsille

Tylsien sisäpäivien pelastus: Hauskat sisäaktiviteetit lapsille

Lue vinkkejä lasten sisäaktiviteetteihin, kuten erilaisiin sisäleikkeihin ja itse tehtyyn muovailuvahaan.

Ei ole väliä kuinka monta lelua lapsella on huoneessaan. Päivinä jolloin täytyy olla paljon sisällä, saavat vanhemmat nopeasti kuulla tutun valituksen: ”On tylsää”. Lapsille on kuitenkin olemassa monia hauskoja sisäaktiviteetteja. Niiden avulla luot lapsille toimintaa!

Asiantuntijoiden mukaan lapsen on hyvä välillä tylsistyä. Se voi itse asiassa johtaa luovuuteen. Kuitenkin lasten on välillä hyvä saada hiukan apua meiltä aikuisilta päästäkseen vauhtiin leikissä. Tylsien sisäpäivien varalle on siksi erittäin hyvä pitää valmiina hihassa joitakin toimintavaihtoehtoja. Tästä saat parhaita vinkkejämme lasten hauskoiksi sisäaktiviteeteiksi.

Järjestä aarteenetsintä sisällä 

Lue vinkkejä lasten sisäaktiviteetteihin, kuten erilaisiin sisäleikkeihin ja itse tehtyyn muovailuvahaan.

Aarteenetsintä on suosittu sisäleikki kaikenikäisille lapsille ja sen voi myös järjestää monella eri tavalla.  

Eräs helpoimmista tavoista järjestää aarteenetsintä on tehdä pieni kierros kotona ja kirjoittaa ylös joitakin esineitä, jotka lasten tulee löytää. Näitä esineitä voivat olla esimerkiksi punainen sukka, jokin mikä tekee ääniä tai norsusta kertova kirja. Anna lista lapsille, ja he voivat merkitä siihen raksin sitä mukaa kun löytävät esineitä.   

Jos haluat tehdä aarteenetsinnästä isommille lapsille haastavamman, voit käyttää epämääräisempiä kuvauksia. Raidallisen kukkaruukun voi kuvailla esimerkiksi ’jokin pyöreä ja raidallinen’. Voitte tehdä tutkimusretken hiukan edistyneemmäksi myös siten, että lapset ottavat kuvia löytämistään esineistä ja näyttävät löytönsä jälkikäteen.  

Esineen piilotus

Esineen piilotus on toinen helppo aarteenetsintäversio, jonka perusideana on, että etsijä saa vinkkejä etsimisen aikana. Leikki alkaa niin, että etsijä menee pois huoneesta ja sillä välin esine piilotetaan. Ennen kuin etsiminen alkaa, etsijä saa tietää onko esine lintu (piilotettu korkealle), perhonen (piilotettu keskikorkeudelle) vai kala (piilotettu lattiatasoon)  

Etsijä saa myös tietää etsiessään lämpeneekö (kun hän lähestyy esinettä) tai viileneekö (kun hän menee väärään suuntaan). Kun jo polttaaon etsijä todella lähellä piilotettua esinettä!  

Arvoitusrata

Jos sinulla on aikaa ja halua tehdä enemmän valmisteluja, on arvoitusrata aina suosittu isompien lasten keskuudessa. Tehtävät voivat olla kaikkea arvoituksista ja vinkeistä kirjainarvoituksiin, kuvasanaristikoihin ja labyrintteihin. Jokaisen tehtävän oikea vastaus näyttää tien seuraavalle rastille, ja näin tehdään niin kauan kunnes lapsi pääsee perille aarteen luo. Jotta viimeisestä rastista tulisi erityisen jännittävä, voit lukita aarteen numerokoodilukon taakse, ja koodi voi olla viimeisen tehtävän vastaus. 

Monta hauskaa aktiviteettia teipin avulla

Lue vinkkejä lasten sisäaktiviteetteihin, kuten erilaisiin sisäleikkeihin ja itse tehtyyn muovailuvahaan.

Washiteippi on koristeellinen naamiointiteippi, josta on viime vuosina tullut erittäin suosittu erilaisten askarteluprojektien yhteydessä. Yhdessä jonkin toisen värikkään ja helposti kiinnitettävän ja irrotettavan koristeteipin kanssa ne ovat mainioita tarvikkeita olla varalla takataskussa, jos lapset ovat pitkästyneitä.  

Washiteippi antaa lukemattomia mahdollisuuksia luovaan ilmaisuun, mutta yksi helpoimmista aktiviteeteista pienimmille lapsille on kietoa teippiä yksinkertaisten esineiden ympärille. Lapset voivat esimerkiksi yrittää tehdä omia ”rakennuspalikoita”. Sinun tulee kerätä etukäteen erilaisia pienikokoisia pahvirasioita, esimerkiksi tyhjiä pahvisia lääke- tai ihovoidelaatikoita, vessapaperirullia, tulitikkuaskeja jne. Tämän jälkeen lapsi voi koristella pahvirasiat eri värisillä ja kuvioisilla teipeillä.  

Jos sinulla ei ole paljoa pahvirasioita kotona, on olemassa myös paljon muita esineitä, joille voi antaa uuden elämän washiteipin avulla. Isommat lapset voivat koristella lyijy- ja mustekyniä, tai ehkä sinulla on tallella vanha uudistusta kaipaava muistikirja tai kalenteri?  

Koska washiteipistä ei jää jälkiä ja se on helppo poistaa, sitä voi käyttää myös ”piirtämiseen”. Lapset voivat tehdä esimerkiksi autoradan parkkipaikkoineen lattialle tai pilvenpiirtäjän seinälle. Vain mielikuvitus ja lattiatila ovat rajana! 

Olympialaiset sisätiloissa 

Lue vinkkejä lasten sisäaktiviteetteihin, kuten erilaisiin sisäleikkeihin ja itse tehtyyn muovailuvahaan.

Kuulostaa ehkä uskomattomalta, mutta jos kotona on tarpeeksi tilaa (eivätkä naapurit ole liian herkkiä äänille!), on täysin mahdollista järjestää olympialaiset sisätiloissa. Tavalliset sisäleikit voivat olla monesti vain paikallaan istumista, ja siksi onkin hyvä antaa lapsille hiukan fyysisiä haasteita. Voi kuitenkin olla hyvä valita vähän rauhallisempia ”urheilulajeja” ja pahan mielen välttämiseksi palkintoja voi jakaa kaikille osallistujille.  

Lajit voivat olla niinkin helppoja kuin ’kuka sitoo kengännauhat nopeimmin’, ’kuka rakentaa korkeimman legotornin’ tai ’kuka tekee palapelin nopeimmin’. Muita urheilullisempia lajeja voivat olla hulavanteen pyörittäminen, naruhyppy ja lankutus.  

Tasapainoleikit ovat myös hyvää fyysistä aktiviteettia. Hyviä esimerkkejä ovat kirjan pitäminen pään päällä, konttaaminen nalle selän päällä tai vanha kunnon ’kilpajuoksu kananmuna lusikassa’. Anna myös tyylipisteitä!  

Keilaradan tekeminen on myös hauska ja helppo aktiviteetti tylsänä sisäpäivänä. Keilat voivat olla tyhjiä muovisia limpparipulloja, joihin on laitettu sisään vettä (sulje korkki hyvin), tai erilaisia leluja, kuten nalleja ja nukkeja. Laita keilat kolmion muotoon ja katso, kuka saa kaadettua eniten. Tehdäksesi kilpailusta reilun eri ikäisille kilpailijoille, voit antaa vanhimmille lapsille tennispallon ja nuorimmille lapsille suuremman pallon. 

Monenlaisia esteratoja 

Lue vinkkejä lasten sisäaktiviteetteihin, kuten erilaisiin sisäleikkeihin ja itse tehtyyn muovailuvahaan.Harva aktiviteetti on niin hauska kuin oikea esterata, ja bonuksena lapset saavat niin fyysistä treeniä kuin aivojumppaakin.  

Esteradat voi tehdä kotoa jo valmiiksi löytyvistä tavaroista, kuten tuoleista, pöydistä, sohvatyynyistä, säilytyslaatikoista, palloista ja hulavanteista. Asettele erilaisia esteitä siten, että lapsen täytyy kontata esineiden yli tai ali, tasapainoilla, hypätä, heittää tai ratkaista arvoituksia. Vaihtoehtoja on paljon.  

Voit käyttää myös washiteippiä esteradan merkitsemiseen lattialle tai tehdä monimutkaisempia versioita vanhasta kunnon ruutuhyppelystä.  

Vielä yksi hauska sisäleikki on kiinnittää villalankoja seinästä seinään joka suuntaan pienessä huoneessa, niin että huone muistuttaa laserrataa. Tässä leikissä tavoitteena on päästä huoneen päästä päähän koskematta lankoihin. 

Valmista itse muovailuvahaa 

Hauskojen hahmojen ja kuvien tekeminen muovailuvahasta on aina hauskaa, ja asiantuntijoiden mukaan muovailemisella voi olla rauhoittava vaikutus lapseen. Toisin sanoen tämä leikki on täydellinen leikittäväksi tylsinä sisäpäivinä.  

Taikataikina on klassikko ja mikä parasta; sen voi valmistaa ainesosista, joita useimmilla meistä löytyy jo kotoa: kaksi kupillista jauhoja, yksi kupillinen suolaa ja yksi kupillinen vettä. Ainesosat sekoitetaan keskenään kiinteäksi taikinaksi, jota vaivataan noin 15 minuuttia. Kun muovaillut hahmot ovat valmiita, ne voidaan laittaa uunipellille leivinpaperin päälle ja paistaa uunissa 70-80 asteessa. Paistamisaika riippuu hahmojen paksuudesta.  

Mutta tiesitkö, että voit valmistaa myös omaa muovailuvahaa? Muovailuvahan etuna on että se pysyy pehmeänä, jolloin sitä voi käyttää useaan kertaan. On kuitenkin tärkeää säilyttää muovailuvaha ilmatiiviissä pakkauksessa, jotta se ei kuivu. 

Muovailuvahan valmistamiseen tarvitset: 

Lue vinkkejä lasten sisäaktiviteetteihin, kuten erilaisiin sisäleikkeihin ja itse tehtyyn muovailuvahaan.

Viinikiveä käytetään kohokkaiden ja marenkien stabilointiin, ja sitä voi ostaa suurimmista ruoka- tai luontaistuotekaupoista. Tämä ainesosa ei ole aivan välttämätön muovailuvahan valmistamisessa, mutta se antaa paremman elastisuuden. Jos haluat antaa muovailuvahalle hyvän tuoksun, voit lisätä siihen myös eteerisiä öljyjä.  

Muovailuvahan valmistaminen on yksinkertaista; kaikki ainesosat laitetaan suureen kattilaan ja seos lämmitetään miedolla lämmöllä samalla sekoittaen. Vähitellen seos saa perunamuusia muistuttavan koostumuksen. Kun seos alkaa irrota reunoilta, voit ottaa kattilan pois levyltä ja antaa sisällön jäähtyä.  

Valmiin seoksen tulee tuntua suhteellisen kuivalta ja olla helppoa käsitellä, kuten tavallisen muovailuvahan. Jos vaha tuntuu liian tahmealta, lämmitä sitä hiukan lisää, jolloin se kuivuu enemmän.  

Tämän jälkeen vaivaa seosta käsilläsi jonkin aikaa ja sitten voit lisätä siihen erilaisia elintarvikevärejä. Lopuksi lapset voivat muovailla mitä haluavat. Erilaisilla apuvälineillä, kuten valkosipulipuristimella, piparimuoteilla, saksilla ja hammastikuilla, voi tehdä helposti hienoja yksityiskohtia. Ehkä valmistatte hyönteisiä, erilaisia ruokia, kirjaimia tai pienen kaupungin? 

Lue vinkkejä lasten sisäaktiviteetteihin, kuten erilaisiin sisäleikkeihin ja itse tehtyyn muovailuvahaan.

On myös kivaa valmistaa itse saippuakuplia. Löydät reseptin itse tehtyyn saippuakuplaseokseen täältä.

Psst! Nälkä saattaa yllättää, kun tekee paljon erilaisia aktiviteetteja. Täältä löydät kolme maukasta vohvelireseptiä.

Viimeinen postaus blogissa