Siirry sisältöön
KotiBlogiItse tehty jäätelö: 6 ihanaa reseptiä

Itse tehty jäätelö: 6 ihanaa reseptiä

Itse tehtyä jäätelöä syövät lapset
Sanotaan, että “elämä on parempaa jäätelön kanssa”, ja voimme vain sanoa olevamme samaa mieltä. Harva asia maistuu niin hyvältä kuin viilentävä jäätelö kesäkuumalla tai viileä ja makea jäätelöjälkiruoka hyvän päivällisen päätteeksi. Ja mikä parasta: ihanimman jäätelön voit valmistaa helposti itse!

Onko kuitenkaan kaiken arvoista käyttää aikaa ja energiaa itse tehdyn jäätelön valmistamiseen, kun kaupat ovat täynnä kaikenlaisia jäätelöitä? Kyllä, kysy vaikka meiltä! Itse tehty jäätelö on sekä terveellisempää että mielestämme myös paljon paremman makuista. Lisäksi voit lisätä siihen juuri omat suosikkimakusi sekä ottaa sitä valmistaessasi huomioon mahdolliset allergiat. Laktoosittoman jäätelön valmistamiseksi voit helposti vaihtaa tavallisen maidon ja kerman laktoosittomiin vaihtoehtoihin.

Vinkki: Onko jääkaapissasi muutama kananmuna ja tilkkanen kermaa, jotka haluaisit saada käytetyksi? Käytä tähteeksi jääneitä ruoka-aineita valmistaessasi jäätelöä, jolloin sekä vähennät ruokahävikkiä että teet jäätelöstä entistä edullisempaa. Ylikypsät hedelmät, kuten esimerkiksi banaanit, ovat täydellisiä käytettäväksi itse tehdyssä jäätelössä, sillä ne antavat enemmän makeutta ja hyvää makua.

Miksi itse tehty jäätelö on terveellisempää?

Mietit ehkä, miksi itse tehty jäätelö on terveellisempää kuin kaupasta ostettu. Syy on yksinkertainen; kun valmistat jäätelön itse, et tarvitse kaikkia lisäaineita, joita jäätelönvalmistajat laittavat jäätelöihin pidentääkseen niiden säilyvyyttä.
Kaupasta ostettu jäätelö sisältää sitä paitsi paljon sokeria ja rasvaa, jopa frozen yoghurt sekä muut usein terveellisempinä markkinoidut vaihtoehdot. Kun valmistat jäätelösi itse, voit vapaasti käyttää terveellisempiä ainesosia, esimerkiksi luonnollisesti makeita hedelmiä.

Mitä tarvitsen itse tehdyn jäätelön valmistamiseen?

Jäätelökoneet ovat tietysti hyviä vaihtoehtoja. Sinun tarvitsee vain laittaa kaikki ainesosat koneeseen, painaa nappia ja puoli tuntia myöhemmin sinulla on ihanaa itsetehtyä jäätelöä. Mutta jäätelökoneet eivät tunnetusti ole kovin edullisia, ja vaikka ne ovatkin käytännöllisiä, niitä ei ehkä kuitenkaan tule käytettyä tarpeeksi, jotta haluaisit sen vievän arvokasta tilaa keittiönkaapissasi.

Silloin onkin hyvä tietää, että on täysin mahdollista valmistaa ihanaa jäätelöä ilman vain tätä yhtä tarkoitusta varten kehitettyä keittiökonetta. Pääset nimittäin pitkälle jo aivan tavallisella vispilällä tai hyvällä sauvasekoittimella. Voit jopa valmistaa jäätelöä ilman minkäänlaista sekoitinta! Lue alempaa lisää tästä hauskasta tavasta tehdä jäätelöä.

Jäätelöpuikot

Kuinka kauan itse tehdyn jäätelön tulee jäätyä?

Tälle kysymykselle on vaikea antaa mitään täysin täsmällista vastausta, sillä se riippuu useasta eri tekijästä. Varaa aikaa kuitenkin neljästä kuuteen tuntiin.

Kuinka pitkän ajan jäätelö tarvitsee saadakseen oikeanlaisen koostumuksen riippuu mm. siitä, minkälainen pakastin sinulla on. Erillinen arkkupakastin ja pienempi pakastinlokero jääkaapissa voivat antaa hyvinkin erilaisen lopputuloksen.

Asiaan vaikuttaa myös sen astian koko, jossa jäädytät jäätelösi. Suuremmat astiat, kuten tyhjät jäätelöpakkauslaatikot ja leipävuoat toimivat mainiosti kun haluat valmistaa suuremman määrän jälkiruokaa, mutta tällöin jäätelön tulee olla pakastimessa vähintään viisi tuntia – mieluiten läpi koko yön. Pienet itse tehdyt jäätelöpuikot omissa muoteissaan valmistuvat noin kolmessa tunnissa.

Näin vältät jääkiteet jäätelössäsi

Itse tehty jäätelö on helppo valmistaa, mutta kun teet suuremman määrän jälkiruokaa, muista sekoittamisen tärkeys. Parhaan tuloksen saamiseksi sinun tulee ottaa jäätelö pois pakastimesta noin puolet tunnin välein ja sekoittaa sitä hyvin ennen kuin laitat sen takaisin pakastimeen. Tee näin niin kauan kunnes näet jäätelön olevan valmiiksi jähmettynyt.

Sekoittamalla jäätelöä kunnolla vältät jääkiteiden muodostumisen sen päälle. Hiukan jääkiteitä itse tehdyn jäätelön päällä ei haittaa mitään, ne ovat vain hiukan kovia ja maistuvat vedelle. Mutta jos jääkiteitä tulee liikaa, voi itse jäätelömassasta tulla tahmeaa.

Itse tehty jäätelö – tarjoiluehdotukset

Jäätelö on hyvää jo itsessään, mutta hienon päällisen avulla siitä tulee vielä parempaa! Jäätelön kanssa sopivat hyvin kaikenlaiset hedelmät ja marjat sekä klassikot, kuten suklaa- ja kinuskikastike. Mutta miksi et kokeilisi jotain aivan uutta, kuten rapeaksi paistettua pekonia? Tämä kuulostaa ehkä kummalliselta ehdotukselta, mutta monet rakastavat makean jäätelön ja suolaisen pekonin yhdistelmää. Sinun tulee vain leikata pekoni pieniksi palasiksi ja paistaa voissa kunnes ne ovat rapeita. Laita pekoninpalat tämän jälkeen lautaselle talouspaperin päälle niin että rasva imeytyy pois. Leikkaa palaset tämän jälkeen vielä pienemmiksi niin että pekonista tulee hienoa strösseliä. Muita kokeilemisen arvoisia päällisiä ovat lämmitetty maapähkinavoi, Daim-rakeet, karamellisoidut pähkinät, perunalastumuruset, hasselpähkinärouhe, Turkin Pippuri -murska sekä erilaiset irtokarkit.

Itse tehty jäätelö vapaavalintaisella päällysteellä

Itse tehty jäätelö ilman jäätelökonetta

Tee vaikutus jouluvieraisiin kunnon piparkakkujäätelöllä tai tarjoile itse tehtyä mansikkajäätelöä vohvelissa syntymäpäiväjuhlissa. Tämä resepti on superkiva ja hyvin helppo!

Ainesosat:
1 pakkaus kondensoitua maitoa
5 dl kermaa
1 kpl vaniljatankoa tai muutama tippa vaniljaesanssia (oman makusi mukaan)

Tee näin:

 1. Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi (ei liian jäykäksi). Lisää kondensoitu maito.
 2. Nyt voit lisätä haluamasi maun. Se voi olla esimerkiksi murskattuja Smash-naksuja, Smartieseja tai muita suklaapaloja, sulatettua suklaata, karamellikastiketta, piparkakkumursketta tai itse tehtyä vadelma- tai mansikkasosekastiketta (coulis). Voit käyttää myös vadelma- tai mansikkahilloa. Vain mielikuvituksesi asettaa rajat!

 

Itse tehty meloninmakuinen jogurttijäätelö

Tämä jäätelö on helppo valmistaa ja se on myös hyvä vähäkalorisempi vaihtoehto.

Ainesosat:
2 kpl kananmunan keltuaista
60 g sokeria
400 g melonin tai passionhedelmän makuista jogurttia
1 dl vaniljanmakuista rahkaa

Tee näin:

 1. Vatkaa keltuaiset ja sokeri ilmavaksi. Käytä mielellään sähkövatkainta. Lisää mukaan jogurtti ja rahka.
 2. Kaada jäätelömassa kulhoon (mieluiten metalliseen, jolloin kylmä lämpötila siirtyy nopeammin) ja peitä se muovilla.
 3. Aseta kulho pakastimeen noin kahdeksi tunniksi kunnes massa on alkanut jäätyä. Ota kulho pois pakastimesta ja sekoita sitä huolellisesti sähkövatkaimella. Toista tämä vähintään kaksi kertaa ennen kuin jäätelö jäätyy kunnolla. Peitä kulho muovilla, jotta jäätelön pinnalle ei tule jääkiteitä.

 

Itse tehty jäätelö pussissa

Tämä on hauska kokeilu, jota voit testata yhdessä lasten kanssa. Tarvitsette ainoastaan kaksi muovipussia, mieluiten uudelleensuljettavia jolloin ne on helppo avata ja saada aivan tiiviiksi.

Tarvitset nämä:
1 dl maitoa
1 dl kermaa
2–3 rkl sokeria
2 rkl marjoja tai hilloa
Jääkuutioita
1 dl suolaa

Tee näin:

 1. Sekoita toisessa pussissa maito, kerma, sokeri ja marjat. Paina ilma pois ja sulje pussi, varmista että se on aivan tiivis.
 2. Laita toiseen pussiin suola ja jääkuutiot ja aseta jäätelösekoituksen sisältävä pussi tämän pussin sisään.
 3. Ravista voimakkaasti noin 5-10 minuuttia, kunnes jäätelö on jähmettynyt.

Jääkuutioiden ja suolan tekemä yhdistelmä on tämän kokeilun taian takana. Suola saa nimittäin jääkuutiot sulamaan nopeasti ja sulamisprosessi tarvitsee energiaa, joka saadaan sisällä olevasta jäätelöseospussista. Kun lämpöenergia imeytyy, tulee jäätelöseoksesta todella kylmä ennätysajassa.

HUOM! Huomaa, että jäätelöstä tulee erittäin kylmää, joten voi olla hyvä käsitellä pussia keittiöpyyhkeen avulla.

Suklaajäätelö

Itse tehty suklaajäätelö

Tekeekö mielesi erityisen hyvää jälkiruokaa? Tästä ihanasta jäätelöstä voi tehdä hiukan terveellisemmän käyttämällä tummaa suklaata.

Ainesosat:
150 g leivontasuklaata
3 dl vispikermaa
4 rkl sokeria
4 kpl kanamunan keltuaisia

Tee näin:

 1. Hienonna leivontasuklaa ja laita se kulhoon. Keitä osa kermasta yhdessä sokerin kanssa. Sekoita kunnes sokeri liukenee. Kaada sekoitus suklaan päälle. Anna sekoituksen seisoa pari minuuttia ja sekoita se sitten pehmeäksi lastan avulla.
 2. Vispaa keltuaiset yksitellen suklaaseokseen.
 3. Vatkaa vispikerma vaahdoksi ja sekoita se mukaan seokseen. Kaada koko seos sopivan kokoiseen vuokaan ja peitä muovikelmulla. Laita pakastimeen kuudeksi tunniksi.
 4. Anna jäätelön pehmentyä jääkaapissa noin 20 minuuttia ennen tarjoilua. Tarjoile jäätelö jäätelövohvelissa ja päällystä se suklaarouheella tai suklaakastikkeella.

Maidoton mansikkajäätelö

Itse tehty maidoton mansikkajäätelö

Tämä jäätelö on helppo valmistaa ja se on mainio vaihtoehto henkilöille, jotka eivät voi käyttää maitotuotteita. Jos haluat valmistaa laktoositonta jäätelöä, voit käyttää laktoositonta vispikermaa.

Ainesosat:
2,5 dl maidotonta kermaa
50 g sokeria
100 g tuoreita tai puoliksi sulatettuja mansikoita

Tee näin:

 1. Vatkaa maidoton kerma ja sokeri vaahdoksi. Soseuta mansikat kevyesti tehosekoittimella tai haarukalla. Sekoita mansikat vaahtoon.
 2. Kaada mansikkavaahto tiiviseen kannelliseen astiaan ja laita se pakastimeen. Sekoita jäätelöä lastalla tunnin välein ensimmäisten neljän tunnin aikana. Jäätelö muistuttaa pehmistä oltuaan 3-4 tuntia pakastimessa.

 

Itse tehty sokeriton suklaajäätelö

Tekeekö mielesi hyvää sokeritonta jäätelöä? Tässä on resepti herkulliseen jäätelöön, joka on valmistettu luonnollisen makeutusaineen Sukrinin avulla.

Ainesosat:
3 kananmunan keltuaista
3 rkl Sukrin Goldia
3 dl kermaa
2 rkl kaakaojauhetta
1 tl vaniljajauhetta
Pieni ripaus suolaa

Tee näin:

 1. Vatkaa keltuaiset ja Sukrin Gold paksuksi massaksi ja aseta se sivuun.
 2. Sekoita yhteen kerma, kaakaojauhe, vaniljajauhe ja suola omassa kulhossaan. Sekoita nämä kaksi seosta varovasti yhteen ja kaada kannelliseen astiaan. Laita kansi astian päälle ennen kuin laitat sen pakastimeen.
 3. Jäätelö on valmis noin neljän tunnin kuluttua – muista kuitenkin sekoittaa sitä kerran tunnissa pakastamisen aikana.

Jos jäätelö on jäätynyt läpikotaisin, ota se pois pakastimesta ja anna olla vähintään tunnin ajan jääkaapissa ennen kuin tarjoilet sen.

Viimeinen postaus blogissa