KotiBlogiJoulutyöpaja: Vinkkejä jouluaskarteluihin ja -lahjoihin, joita lapset osaavat itse valmistaa

Joulutyöpaja: Vinkkejä jouluaskarteluihin ja -lahjoihin, joita lapset osaavat itse valmistaa

Jouluaskartelut lapsille: joulukoristeet ja itse tehdyt joululahjat

Joulutyöpaja on mukava perinne, joka tuo perheenjäsenet yhteen ikään katsomatta. Se antaa meille hyvän syyn hiukan pysähtyä joulukiireiden keskellä, ja joulutyöpaja onkin yksi harvoista aktiviteeteista, joka virittää meidät välittömästi joulutunnelmaan.

Jotta joulutyöpajasta tulee mukava luovuuteen stimuloiva puuhastelu, sille on tärkeää luoda hyvät lähtökohdat. Valitse sen takia päivä, jolloin koko perhe voi kokoontua pöydän ääreen, ilman kiirettä ja hälinää.

Keitä glögiä, tarjoa piparkakkuja, laita joulumusiikki soimaan ja ota esiin kaikki askartelumateriaalit, joita kotoa löytyy. Piirustusvälineet, liima, teippi, sakset, paperi ja pahvi, napit, langat ja pumpuli ovat joitakin esimerkkejä siitä, mitä voitte tarvita. Kierrätys on tunnetusti hyväksi niin luonnolle kuin rahapussille, ja joulutyöpajasta tuleekin erityisen onnistunut, jos pystyt käyttämään materiaaleja, joita sinulta löytyy kotoa jo valmiiksi.

Jouluaskartelut lapsille: joulukoristeet ja itse tehdyt joululahjat

Vaikka yhdessä puuhastelu on ehdottomasti kaikista tärkein asia joulutyöpajassa, on myös mahdollista lyödä kaksi kärpästä yhdellä iskulla valmistamalla asioita, joille oikeasti on käyttöä. On esimerkiksi mahdollista tehdä vuodesta toiseen käytettäviä, persoonallisia joulukoristeita, tai hienoja itse tehtyjä lahjoja tädeille, sedille ja isovanhemmille.

Mietitkö, mitä voisit keksiä tehdä yhdessä lasten kanssa tämän vuoden joulutyöpajassa? Tässä on joitakin ideoita itse valmistettaviin ja persoonallisiin joululahjoihin ja -koristeisiin.

Joulukuusi paperista

Tämä on hyvä esimerkki siitä, että yksinkertainen on usein parasta. Nämä joulukuuset eivät ole vain helppoja valmistaa, vaan ne sopivat myös jokaiseen moderniin sisustukseen ja ovat näin myös hyvä joululahjavinkki. Joulukuuset voi esimerkiksi asettaa ikkunalaudalle, kirjahyllyyn tai tarjottimelle yhdessä piparkakkutalon kanssa.

Joulukuusen tekemiseen tarvitset ohutta askartelukartonkia tai jäykkää paperia, mielellään erilaisissa vihreän sävyissä tai kuvioituina. Taita paperi keskeltä, piirrä paperin päälle kuusi, kuusen päälle raidat ja leikkaa.

Kun suoristat taas paperin, tarkista että taitat ”raidat” eri suuntiin. Joka toinen sisäänpäin ja joka toinen ulospäin. Näin saat loihdittua hauskan kolmiulotteisen efektin, jonka ansiosta kuusi myös pysyy pystyssä ilman tukea.

Jouluaskartelut lapsille: joulukoristeet ja itse tehdyt joululahjat

Joulukuusenkoristeet huopakankaasta

Askarteluhuopa on materiaali, joka sopii erityisen hyvin lasten joulutyöpajaan. Huopa on nimittäin niin pehmeää ja sen kanssa on niin helppoa työskennellä, että jopa pikkulapset osaavat leikata sitä ilman suurempaa apua. Siitä ei myöskään irtoa hapsuja, joten siihen ei tarvitse ommella reunaompeleita.

Tämä huopakankaasta tehty joulukuusenkoriste on hyvä vinkki joululahjaksi, jonka lapsi voi tehdä itse. Aiheena voi olla esimerkiksi joulukuusi, tähti, poro, joulupallo, piparkakku-ukko, joulusukka tai lumiukko.

Piirrä aihe suoraan huovalle itse tai käytä piparkakkumuottia apuna reunojen piirtämiseen.

Jouluaskartelut lapsille: joulukoristeet ja itse tehdyt joululahjat

Joulukoristeesta tulee erityisen hieno, jos ompelet kaksi samanlaista osaa yhteen vastakkain, ja laitat sisälle täytevanua tai pumpulia. Ison täytevanupussin ostaminen voi olla kallista, jos vanulle ei muuten ole käyttöä. Tällöin täytteenä voi käyttää esimerkiksi vanhan tarpeettoman tyynyn täytettä.

Koristele lopuksi napeilla, helmillä ja silkkinauhalla, jotka voit liimata tai ommella kiinni huopaan. Poroista ja tontuista voi tulla ekstrahauskoja, jos niille laittaa useimmista askartelutarvikeliikkeistä saatavat muovisilmät liikkuvine pupilleineen. Muista tehdä pieni lenkki langasta tai silkkinauhasta, josta koristeen voi ripustaa kuuseen roikkumaan. Voit myös kiinnittää koristeet naruun, jolloin ne roikkuvat peräkkäin kuten viirinauhassa.

Jouluaskartelut lapsille: joulukoristeet ja itse tehdyt joululahjat

Jouluenkeli pahvilautasesta

Tehdäksesi tämän jouluenkelin, tarvitset ensinnäkin kertakäyttölautasen ja -lusikan. Käytä mielellään luontoystävällisiä vaihtoehtoja, kuten joutsenmerkittyjä pahvilautasia ja puusta tai bambusta tehtyjä lusikoita. Askartelumaali, jäykkä paperi, pumpuli ja askartelupunos voivat myös olla hauskoja lisäkoristeita, mutta eivät välttämättömiä.

Jouluaskartelut lapsille: joulukoristeet ja itse tehdyt joululahjat

Aloita maalaamalla lautanen mieleiselläsi värillä. Tarkista että maalaat lautasen koko päällimmäisen puolen ja teet ison kolmion lautasen alapuolelle (katso kuva).

Taita lautanen kahtia siten, että lautasen yläpuoli taittuu sisäänpäin. Leikkaa enkelin kaapu kolmion reunoja pitkin – älä kuitenkaan leikkaa sitä kokonaan irti.

Suorista lautanen ja taita enkelin kaapu lautasen etupuolen päälle siten, että lautasen etupuoli toimii nyt enkelin siipinä.

Kiinnitä sitten lusikka enkelin taakse teipillä. Piirrä lusikkaan kasvot ja valmista hiukset paperista tai pumpulista. Askartelupunoksesta voi taitella sädekehän. Tee lopuksi lenkki, josta enkelin voi ripustaa roikkumaan.

Enkelistä voi tehdä erityisen hauskan ja persoonallisen joulukoristeen, jos tulostat valokuvan perheenjäsenestä, leikkaat kuvasta irti hänen kasvonsa ja liimaat ne lusikalle. Ehkä kaikki suvun jäsenet saavat oman enkelinsä?

Jouluaskartelut lapsille: joulukoristeet ja itse tehdyt joululahjat

Tee itse pakettikortit tämän vuoden joulutyöpajassa

Pakettikortit ovat mukavia valmistaa itse, ja näin joululahjoista voit myös helposti tehdä hiukan persoonallisempia. Voit joko ostaa kaupasta valmiita tyhjiä pakettikortteja tai käyttää jo aikaisemmin käytettyä kartonkia – kunhan se vain on puhdas ja ehjä.

Itse tehdyt pakettikortit voi koristella haluamallaan tavalla. Korteissa voi olla piirroksia, kirjontoja, kimalletta, nappeja, tarroja tai netistä tulostettuja kuvia. Mielikuvituksen voi päästää vapaasti valloilleen!

Silitettävillä helmillä askartelemisen sanotaan olevan erityisen hyvää lasten hienomotoriikalle, ja niillä onkin itsestään selvästi paikkansa joulutyöpajassa. Monet lapset rakastavat hienojen pienten kuvien luomista silitettävistä helmistä, mutta aina ei ole helppoa tietää, mihin näitä kuvia käyttäisi. Hyvä vinkki onkin liimata ne pakettikorteille.

Jouluaskartelut lapsille: joulukoristeet ja itse tehdyt joululahjat

Lopuksi joululahjavinkki: Seinätarrat ja yksilölliset ovitarrat lastenhuoneeseen

Jos sinulla on joulutyöpajan jälkeen yhä joitakin joululahjoja jäljellä hankintalistallasi, on onneksi olemassa monia mahdollisuuksia ostaa joululahjoja, jotka ovat niin persoonallisia kuin huomioonottaviakin.

Kaksi tällaista persoonallista joululahjavinkkiä lapsille ovat seinätarrat ja ovitarrat lastenhuoneeseen.

Seinätarroja löytyy monissa eri aihepiireissä ja ne on helppo kiinnittää lastenhuoneen seinään.

Seinätarrojen avulla lastenhuoneen saa helposti muunnettua teemahuoneeksi, täysin lapsen oman kiinnostuksen ja maun mukaan. Valittavia aihepiirejä ovat esimerkiksi maailmankaikkeus, eksoottiset eläimet ja prinsessat.

Uutuus Ikioma Nimilapulta ovat yksilölliset ovitarrat, jotka sopivat mainiosti lastenhuoneen oveen tai lapsen sängyn yläpuolelle. Ovitarraan voi tilatessa lisätä lapsen nimen ja valita ne aiheet, joista lapsi pitää kaikista eniten, esimerkiksi metsän eläimet, yksisarvinen, jalkapallo, käsipallo ja työkoneet.

Kaikki ovitarrasetit koostuvat isosta pääelementistä, nimibannerista ja useammasta pienestä koriste-elementistä.

Ikioma Nimilapun ovitarroilla on samat ominaisuudet kuin seinätarroilla, ja ne soveltuvat mainiosti liukkaille ja kevytrakenteisille pinnoille. Ne on myös valmistettu samasta joustavasta materiaalista, jolloin tarrat voi halutessaan helposti siirtää tai poistaa.

Jouluaskartelut lapsille: joulukoristeet ja itse tehdyt joululahjat

Viimeinen postaus blogissa