Siirry sisältöön
KotiBlogiLasten nimet – perinteiset ja trendikkäät suosikit

Lasten nimet – perinteiset ja trendikkäät suosikit

Lapsia, joiden yläpuolelle on kirjoitettu suosittuja lasten nimiä

Täydellisen nimen löytäminen lapselle ei ole aina helppoa. Nimen tulee kuulostaa hyvältä, olla merkitykseltään positiivinen ja myös helppokäyttöinen arjessa. Onneksi inspiraatiota voi löytää lähes kaikkialta!

Nimitrendiä voi verrata aaltoon, jossa nimen suosio kasvaa, saavuttaa huippunsa ja laskee taas asteittain. Suurimmalle osalle ihmisistä ei ole helppoa arvata etukäteen, mitkä lasten nimet tulevat suosituiksi tulevaisuudessa, ja tämän moni vanhempi onkin saanut kokea. He ovat kenties valinneet lapselleen nimen, jonka luulivat olevan suhteellisen uniikki ja erilainen. Mutta kun lapsi aloittaa koulunkäynnin, luokalta löytyykin kaksi muuta samannimistä lasta.

Asiantuntijoiden mukaan on olemassa erilaisia tekijöitä, jotka johtavat tietyn nimen supersuosioon ja aloittavat uuden trendiaallon. Historialliset tapahtumat nostetaan usein tällaisiksi tekijöiksi, sillä ne vaikuttavat siihen, valitsevatko vanhemmat lapselleen tietyn nimen, vai eivät.

Toisaalta ihmiset, jotka ovat tehneet erityisen positiivisia, koko maailmaan vaikuttaneita, asioita tai eläneet erityislaatuisen elämän, voivat olla inspiraationa nimivalintoihin useita sukupolvia eteenpäin. Tästä ovat esimerkkeinä Anne (Frank), Diana (Walesin prinsessa), Albert (Einstein) ja Nelson (Mandela).

Miksi joistakin lasten nimistä tulee suosittuja

Eri uskontojen inspiroimat lasten nimet

Uskonnollisilla nimillä on vahva asema monissa eri kulttuureissa, ja ne näyttävät säilyttävän suosionsa vuodesta toiseen. Profeetta Muhammed oli islamin uskon perustaja ja tämän nimen muunnelmat ovat kaikista käytetyimpiä poikien nimiä arabimaissa. Tähän vaikuttaa muun muassa se, että monissa paikoissa on käytössä vahva perinne antaa kyseinen nimi esikoispojalle.

Viime vuosina länsimaissa ovat tulleet yhä suositummiksi raamatulliset nimet, erityisesti poikien. Näistä ovat esimerkkeinä; Isak, Lukas, Jakob, Johannes, Elias, Tobias, Adam, Mathias ja Samuel. Myös monia Raamatusta tuttuja tyttöjen nimiä, kuten Leah, Anna, Sara, Eva, Hanna ja Maria, käytetään enemmän kuin aikaisemmin.

Suuri nimilappu pullon päällä

Lapsille annettuja nimiä elokuvista, kirjoista ja TV-sarjoista

Viimeisten viidenkymmenen vuoden aikana myös populaarikulttuurilla on ollut suuri vaikutus nimenvalintaan. Monet vanhemmat inspiroituvat musiikista, elokuvista, kirjoista ja TV-sarjoista valitessaan nimeä lapselleen.

Jotkut nimeävät lapsensa Disney-elokuvien hahmojen mukaan – ja tällöin emme puhu välttämättä vanhasta kunnon Aku Ankasta, vaan uudemmista tuttavuuksista. On esimerkiksi selvää, että monet ihastuivat kauniiseen ja päättäväiseen päähenkilöön elokuvassa “Frozen”, sillä monissa maissa Elsa-nimi nousi uuteen kukoistukseen kyseisen Disney-elokuvan tultua elokuvateattereihin vuonna 2013.

Muita suosittuja Disney-elokuvista tuttuja nimiä ovat Jasmine (Aladdin), Ariel (Pieni merenneito), Jessie (Toy Story 2), Aurora (Prinsessa Ruusunen), Nala (Leijonakuningas), Tiana (Prinsessa ja sammakko), Bruno (Encanto) ja Belle (Kaunotar ja hirviö).

Joskus on helppo tunnistaa vanhempien lapselleen valitseman nimen tausta. Jos päiväkodissa seikkailee Leia tai Anakin, ei varmaankaan ole aivan mahdotonta ajatella, että kyseisten lasten vanhemmat ovat saaneet inspiraationsa Tähtien sota -universumista.

Toisinaan tavallisemmat nimet nousevat uuteen suosioon pidetyn fiktiivisen henkilön takia. Esimerkiksi nimestä Rachel tuli suositumpi Yhdysvalloissa TV-sarjan Frendit menestyksen myötä. Kuitenkin nimi, joka sai kaikista eniten nostetta tämän suositun komediasarjan ansiosta, oli Emma (hahmojen Rachel ja Ross tytär). Tämä nimi on ollut Yhdysvalloissa kolmen suosituimman tytön nimen joukossa aina vuodesta 2003, ja se on vielä tänäkin päivänä paljon käytetty ympäri maailmaa.

Nukkuva lapsi

Nimen merkitys on monelle tärkeä

Jotkin nimet tulevat suosituiksi kauniin merkityksensä ja sointinsa ansiosta, tai koska ne sopivat oman aikansa nimitrendeihin. Hyvä esimerkki tästä on tytön nimi Luna, joka tarkoittaa latinan kielellä kuuta, ja joka levisi laajalti Harry Potter -kirjojen ja -elokuvien valloitettua maailman. Muita kauniita asioita tarkoittavia nimiä ovat nimet, jotka yhdistämme rakkauteen tai rakastettuna olemiseen. Esimerkiksi tytön nimi Mabel on peräisin latinankielisestä sanasta amable (”rakastettava”) ja pojan nimi Milo tarkoittaa slaavilaisilla kielillä sanaa ”rakas”.

Hienoja tyttöjen nimiä TV-sarjoista, kirjoista ja elokuvista:

Arwen (Taru sormusten herrasta)

Elle (Blondin kosto ja Kill Bill)

Matilda (Roald Dahlin samannimisestä kirjasta)

Rose (Titanic)

Arya (Game of Thrones)

Octavia (Nälkäpeli)

Trinity (Matrix)

Hienoja poikien nimiä TV-sarjoista, kirjoista ja elokuvista:

Luke (Tähtien sota)

Neo (Matrix)

Jack (Titanic)

Jasper (Twilight)

Lucian (Underworld)

Tristan (Intohimon tuulet)

Bran (Game of Thrones)

Maximus (Gladiaattori)

Kylo (Tähtien sota)

Vanhemmat ja lapsi

Yhä useammat valitsevat sukupuolineutraaleja nimiä

Viime vuosina on huomattu pientä kasvua sukupuolineutraalien nimien käytössä. Näillä tarkoitetaan nimiä, jotka eivät välttämättä paljasta lapsen sukupuolta. Nämä nimet ovat usein sanoja, jotka tavallisesti yhdistämme esineisiin, luonnonilmiöihin ja väreihin.

Joissakin maissa ovat kuitenkin yhä voimassa tiukat säännöt sukupuolineutraalien nimien käyttöä koskien, jolloin tarkoituksena on välttää sekaannukset. Onko nimi tytön vain pojan, saattaa myös vaihdella maasta toiseen. Esimerkiksi nimi Janne on Norjassa tytön nimi, kun taas Suomessa ja Ruotsissa se on pojan nimi. Toisena hyvänä esimerkkinä ovat italialaiset pojan nimet Andrea ja Nicola, joita monissa muissa maissa käytetään tyttöjen niminä.

Kun vanhoista nimistä tulee taas trendikkäitä

Monille vanhemmille myös perinteet ovat tärkeitä lapsen nimeä valittaessa. Monet toivovat nimeä, joka on ollut suvun aikaisempien sukupolvien käyttämä. Ehkä tällä halutaan kunnioittaa edesmennyttä sukulaista tai kenties nimi itsessään on niin erityinen ja kaunis, että sen ei haluta painua unholaan.

Nimitutkijoiden mukaan nimiä haetaan usein isoisovanhempien nimistöstä, mikä tarkoittaa nimen suosion kulkevan noin 120 vuoden sykleissä. Siksi ei olekaan mahdotonta ajatella, että nykyään “tätimäiseltä” ja vanhanaikaiselta kuulostavasta nimestä tulee trendikäs muutaman vuosikymmenen päästä. Jos haluat olla edellä trendissä etkä valita nimeä jonka kaikki muut nykyään valitsevat, sinun tulee siis valita nimi tämän päivän isovanhempien nimistöstä.

Pehmolelu ja paita, joissa on nimitarra

Suositut nimet pohjoismaisesta mytologiasta

Jotkin historialliset aikakaudet ovat vaikuttaneet voimakkaasti nimivalintoihimme. Viime vuosina viikinkiajalta ja pohjoismaisesta mytologiasta tulevat nimet ovat kasvattaneet suosiotaan. Syitä tähän on monia, mutta voi olla että populaarikulttuuri esimerkkeinä ”Thor”-elokuva ja Netflix-sarja ”Vikings” on vaikuttanut nimien yhä suurempaan käyttöön myös Pohjoismaiden ulkopuolella.

Pohjoismainen mytologia käsitti muun muassa erilaisia jumalolentoja, ja juuri nimien taustat tekevätkin niistä niin hienoja. Odin oli kaikista voimakkain jumala, Freja oli rakkauden jumalatar ja Thor ukkosen jumala. Viikingit rakastivat antaa näitä voimakkaita nimiä lapsilleen, ja ne ovat edelleen suosittuja, erityisesti Skandinaviassa.

Koristetarrasetti, jossa on lapsen nimi

Suositut lasten nimet Euroopassa

Monet päättävät etsiä inspiraatiota lastensa nimiin kotimaan ulkopuolelta, ja tämä tuleekin selkeästi esille eurooppalaisia nimitilastoja tarkasteltaessa. Useat samat nimet hallitsevat suosituimpien nimien listoja monessa eurooppalaisessa maassa. Kirjoitusasu voi toki hiukan vaihdella kielestä riippuen, mutta esimerkiksi tytön nimi Sofia on suosituin yhdeksässä maassa Euroopassa. Pojan nimeä Noah, joka on oikeastaan hepreankielinen nimi, käytetään paljon Pohjoismaissa, Saksassa, Alankomaissa ja Englannissa.

Kaksi huomioitavaa trendiä viime vuosina valituissa tyttöjen nimissä on, että ne ovat lyhyitä ja nimet loppuvat usein a-kirjaimeen. Poikien nimissä on hiukan enemmän vaihtelua, mutta yksi trendeistä vaikuttaa olevan, että ne loppuvat usein o-kirjaimeen, kuten Leo, Mio ja Matheo.

On vaikeaa sanoa varmasti, mitkä lasten nimet tulevat olemaan suosituimmat seuraavan vuosikymmenen aikana, mutta tässä ovat joka tapauksessa nimet, jotka ovat olleet Euroopan kärkisijoilla viime vuosina:

10 suosituinta tytön nimeä Euroopassa:

Sofia

Olivia

Mia

Emma

Maria

Emilia

Emily

Sara

Anna

Hanna

Muita suosittuja tytön nimiä Euroopassa ovat Amelia, Victoria, Eliska, Ella, Jade, Embla, Grace, Jana, Nora, Lucia ja Astrid.

10 suosituinta pojan nimeä Euroopassa:

Noah

Luka

Jakob

Leonardo

Alexander

David

William

Oliver

Filip

Emil

Muita suosittuja pojan nimiä Euroopassa ovat Noel, Paul, Robin, Giorgi, Levente, James, Jack, Elias, Markas, Louis, Antonia, Fransisco, Andrei, Martin ja Arten.

Voit luoda omia uniikkeja nimilappujasi meillä, riippumatta siitä valitsetko lapsellesi perinteisiä nimiä vai suositko jotain erikoisempaa. Lapsesi nimi ansaitsee joka tapauksessa tulla esille, joten tutustu Ikioma Nimilapun suureen tuotevalikoimaan!

Viimeinen postaus blogissa