Siirry sisältöön
KotiBlogiNämä tarvitaan mukaan kun edessä on päiväkodin aloitus

Nämä tarvitaan mukaan kun edessä on päiväkodin aloitus

Päiväkodin aloitus - mitä mukaan päiväkotiin ja vaatteiden nimikointi

Päiväkodin alkaminen on suuri muutos lapsen elämässä ja vanhempina haluamme tehdä siirtymävaiheesta niin helpon kuin mahdollista. Tässä saat pienen yleiskatsauksen siihen, mitä lapsi tarvitsee mukaansa päiväkotiin. 

Oletteko valmiita päiväkodin aloitukseen? Päiväkodin aloittaminen on suuri tapahtuma monien lasten elämässä, ja vähintään yhtä suurta myös meille vanhemmille. Kun lapsi on ollut kotona turvallisessa ympäristössä, voi hänen luovuttamisensa jollekin toiselle tuntua hiukan pelottavalle. Silloin on hyvä tietää, että päiväkodin työntekijöillä on pitkä kokemus ottaa vastaan uusia lapsia päiväkotitaipaleen alkaessa, ja useimmat lapset tottuvatkin tähän muutoksen nopeasti. 

On kuitenkin joitakin asioita, joilla me vanhemmat voimme tehdä siirtymän niin helpoksi kuin mahdollista. Yksi niistä on huolehtia, että lapsella on mukanaan kaikki tarvittava parhaan mahdollisen oleskelun takaamiseksi. 

 

Nämä vaatteet tarvitaan mukaan päiväkodin alkaessa  

Ulkovaatteet ovat yksi tärkeimmistä asioista, joita lapsella tulee olla päiväkodissa. Muista, että vaatteiden tulee olla käytännöllisiä siten, että ne on helppo pukea ja riisua. Ulkovaatteiden tulee myös olla mukavan tuntuisia leikin aikana, eli ne eivät saa olla liian tiukat tai estää liikkuvuutta. Jos ulkovaatteet eivät ole sopivat, lapsi voi olla vähemmän aktiivinen ja tuntea siksi olonsa myös viluiseksi. 

Päiväkodin aloitus - mitä mukaan päiväkotiin ja vaatteiden nimikointi

Ulkohaalaria suositellaan usein pienimmille lapsille ainakin talvella, sillä silloin vältytään paljaalta ja kylmältä iholta vyötärön seudulla. Haalarin tulisi myös olla hengittävä, kosteutta hylkivä ja kestävä. Etsi ulkohaalaria, jossa on vahvikkeet kovimmalle kulutukselle altistuvilla alueilla, kuten polvissa, lahkeissa ja pepussa. Hyvä etu ovat myöskin kengänpohjien yli laitettavat kuminauhalenkit, jotka auttavat pitämään lahkeet paikoillaan. 

Lasten ulkovaatteet voivat tunnetusti tehdä ison loven rahapussiin, erityisesti jos ostaa kaikista kalleimpia vaatemerkkejä. Kalleimmat vaatemerkit eivät kuitenkaan aina ole välttämättä kaikista laadukkaimpia, joten voikin olla hyvä seurata vaatetestien tuloksia netistä ja kuunnella muiden vanhempien suosituksia. Kysy myös päiväkodin työntekijöiden suosituksia, sillä heillä on vuosien kokemus toimivista vaatteista. 

Päiväkodin aloitus - mitä mukaan päiväkotiin ja vaatteiden nimikointi

Suosi myös kierrätettyjä vaatteita joko netin kirppissivuilta tai kirpputoreilta, mutta huomioi, että useamman lapsen käyttämät vaatteet voivat menettää joitakin ominaisuuksiaan, kuten vedenpitävyyttä ja kestävyyttä. 

Mutta vaikka ulkovaatteet ovat hiukan kuluneet, niitä voi kuitenkin aivan hyvin käyttää. Päiväkodit suosittelevat usein kahta sadevaatekertaa ja kahta ulkohaalaria, jolloin lapsella on aina olemassa varasetti, kun toinen on pesussa. Näissä tapauksissa voi käytetty ja hiukan jo kuluneempi ulkohaalari ilman muuta ajaa asiansa niin kauan, kunnes toinen haalari on taas valmis käyttöön. 

Suurin osa päiväkodeista suosittelee myös kahta vaihtovaatekertaa mukaan päiväkotiin. Mietitkö, mitä vaihtovaatteita tarvitset? Lue tekstimme päiväkodin vaihtovaatteista täältä. 

 

Näitä tarvitaan todennäköisesti päiväkodin alkaessa:  

Tarve voi vaihdella riippuen päiväkodista, ja monet päiväkodit jakavat vanhemmille tarvelistat. Tässä on kuitenkin lista niistä tavaroista, jotka lapsesi todennäköisesti tarvitsee mukaansa päiväkotiin: 

  • Vesipullo  
  • Tossut tai muut sisäkengät  
  • Vaippoja  
  • Vahintään kaksi vaihtovaatekertaa  
  • Vuodenaikaan sopivat ulkovaatteet  
  • Sadevaatteet  
  • Kumisaappaat, talvikengät, kesäkengät, sandaalit  
  • Pipo, kauluri (tai kypärämyssy), lapaset tai hanskat  
  • Aurinkovoide ja muut lapsen mahdollisesti käyttämät rasvat  
  • Pehmolelu, tutti, uniriepu  

Päiväkodin aloitus - mitä mukaan päiväkotiin ja vaatteiden nimikointi

Missä säilyttää vaihtovaatteet? 

Useimmissa päiväkodeissa on tavallista, että kukin lapsi saa oman paikkansa eteisessä, esimerkiksi pienen hyllyn tai naulakon, johon hän voi ripustaa vaatteensa roikkumaan. Mikä päiväkotisi järjestely sitten onkaan, voi olla hyvä olla jotain, missä säilyttää vaihtovaatteita ja muita pienimpiä vaatekappaleita. Niin vältät vaatteiden eksymisen pois paikaltaan ja sekaantumisen toisten lasten vaatteisiin. 

Mikä tämä säilytysmuoto sitten on, riippuu käytettävissä olevasta tilasta. Jotkut vanhemmat käyttävät hyllyyn laitettavia koreja, ja toiset taas ompelevat tai ostavat kangaskassin, jonka voi helposti laittaa naulakkoon roikkumaan. Ehkä käytössä voi olla kaksi kassia, jolloin päiväkodin työntekijät voivat laittaa niistä toiseen kotiin pestäväksi menevät vaatteet? Monet valitsevat myös käyttää toista pussia vaihtovaatteille ja toista lapsen ulkovaatteille. 

Muista nimikoida kori tai kangaskassi nimilapuilla. Koriin voit käyttää esimekiksi suuria itsekiinnittyviä nimilappujamme, jotka ovat erityisen näkyviä ja koristeellisia. Itsekiinnittyviä nimilappujamme voi kiinnittää myös kangaskasseihin, mutta jos haluat käyttää jotain vielä kestävämpää, suosittelemme silitysraudalla kiinnitettäviä nimilappujamme. 

 

Päiväkotiin tarvittavat tarvikkeet  

Monissa päiväkodeissa suositellaan erityisesti kesäisin otettavan mukaan vesipullon, joita onkin tarjolla monia erilaisia. Ehkä kaikista trendikkäin vesipullo ei olekaan se, joka sopii lapsellesi parhaiten. Kuinka helppo lapsen on käyttää sitä itse? Onko pullo tiivis eikä vuoda?  

Päiväkodin aloitus - mitä mukaan päiväkotiin ja vaatteiden nimikointi

Taas voi olla hyvä kuulla muiden vanhempien kokemuksia, sillä olisi harmillista käyttää rahaa johonkin, joka täytyy vaihtaa muutaman viikon käytön jälkeen vain siksi, ettei se toimi tarpeeksi hyvin. 

Kuten vaatteet ja kengät, muutkin lapsen päiväkotiin mukaan ottamat tarvikkeet on hyvä nimikoida. Meiltä löytyy nimilappuja kaikkiin tarkoituksiin. 

Hiukan tylsä vesipullo voi saada aivan uuden ja uniikin ilmeen suurilla ja koristeellisilla itsekiinnittyvillä nimilapuillamme. Näiden nimilappujen etu on niiden hyvä erottuvuus, jolloin niin lapsen kuin päiväkodin työntekijöidenkin on helppo nähdä, kenelle vesipullo kuuluu. Lisäksi nimilappumme ovat kestäviä ja ne voi pestä lukuisia kertoja astianpesukoneessa. 

Pienemmille tarvikkeille, kuten esimerkiksi tuteille ja unirievuille, suosittelemme itsekiinnittyviä minitarrojamme. Ne ovat kooltaan vain 16 x 6 mm ja ne voi kiinnittää lähes kaikkeen. 

Päiväkodin aloitus - mitä mukaan päiväkotiin ja vaatteiden nimikointi

Ottaako lapsi joskus mukaansa suosikkilelunsa päiväkotiin? Vinkkimme on säilyttää aina yhtä arkkia itsekiinnittyviä nimilappujamme päiväkodissa, autossa tai kodin eteisessä, jolloin ne ovat helposti saatavilla kun huomaat unohtaneesi nimikoida jotain. Näin säästät myös aikaa kiireisenä arkiaamuna ja voit pelastaa yöunesi estettyäsi lapsen suosikkitavaroiden häviämisen. 

Monet vanhemmat haluavat ostaa pienen repun, jossa lapsi voi säilyttää tavaroitaan matkalla päiväkotiin ja takaisin. Vaikka tämä ei ehkä ole aivan välttämätöntä, monet lapset epäilemättä usein arvostavat omaa reppua – ainakin hiukan suuremmat lapset. Oma reppu omalla nimellä koristettuna voi tehdä päiväkotiin lähtemisen hiukan hauskemmaksi. 

 

Nukkuuko lapsi päiväkodissa?  

Lapselle tarjotaan tavallisesti mahdollisuus nukkua päiväunet päiväkodissa aina 2-3 ikävuoteen saakka. Käytäntö voi kuitenkin vaihdella. Joissakin päiväkodeissa on omat lepohuoneensa, jolloin sinun voidaan pyytää ottaa lapselle mukaan omat lakanat. 

Toisissa päiväkodeissa on tavallista antaa lasten nukkua omissa vaunuissaan. Jos lapsi nukkuu ulkona, sinua voidaan pyytää hankkimaan lapselle nukkumista varten vaunut, joita myös säilytetään päiväkodissa, sillä kaikilla päiväkodeilla ei ole tarjolla omia vaunuja. Huolehdi, että vaunut suojaavat sateelta ja tuulelta. Hyttysverkko voi olla myös hyvä. 

Päiväkodin aloitus - mitä mukaan päiväkotiin ja vaatteiden nimikointi

Jos lapsi nukkuu ulkona talvella, hän tarvitsee hyvän makuupussin vaunuun. Makuupusseja on monenlaisia eri tyyppejä, mutta vettä hylkivä, hengittävä ja lapsen kylmimpinäkin talvipäivinä lämpimänä pitävä pussi on suositeltava. 

Viimeinen postaus blogissa