Siirry sisältöön
KotiBlogiPääsiäisaskarteluja koko perheelle

Pääsiäisaskarteluja koko perheelle

Pääsiäisaskarteluja lapsille, tee pääsiäistipu ja pääsiäisulkia

Pääsiäinen tarkoittaa monille laatuaikaa, hyvää ruokaa ja hauskaa vaihetta koristella kotia vähän enemmän. Pääsiäistipuja, pääsiäispupuja ja paljon raikkaita, ihania värejä. Pääsiäisaskartelut ovat hauska aktiviteetti koko perheelle. Sekä isot että pienet voivat kokoontua yhdessä tämän värikkään sesongin alla ja tehdä hienoja pääsiäiskoristeita.

Pääsiäisaskartelut

Perheen kanssa on hauska tehdä koristeluita yhdessä. Kotitekoisia koristeluja on hienoa esitellä muille – erityisesti lapset rakastavat sitä.

Pääsiäisaskarteluja lapsille, tee pääsiäistipu ja pääsiäisulkia

Vessapaperirullasta söpöksi pääsiäistipuksi

Tarvitset:

 • Vessapaperirullia
 • Väripaperia (voit myös värittää valkoisen paperin)
 • Liimaa
 • Sakset
 • Musta tussi

Tee näin:

 • Leikkaa sopivan kokoinen pala väripaperia ja liimaa se vessapaperirullan ympärille
 • Leikkaa pieni kolmio nokaksi
 • Liimaa nokka ja piirrä silmät
 • Kiinnitä siivet

Vinkki: Pääsiäsitipuista ja ja -pupuista tulee ekstrahauskoja liikkuvilla silmillä. Tarrakiinnitteisiä liikkuvia silmiä löydät esimerkiksi askarteluliikkeistä.

Pääsiäisaskarteluja lapsille, tee pääsiäistipu ja pääsiäisulkia

Tee pääsiäissulkia paperista

Kodin koristelu värikkäillä sulilla on suosittua pääsiäsiaikaan, mutta kaikki eivät tiedä, että sulkakoristeet voivat tulla tuottajilta, jotka eivät ole ottaneet huomioon eläinten hyvinvointia. Omien pääsiäissulkien valmistaminen paperista tai kartongista on siksi paljon hauskempi ja eläinystävällismpi vaihtoehto.

Seuraa tätä helppoa ohjetta askel askeleelta – ja koristele koti värikkäästi

Tarvitset:

 • Liimapuikon
 • Sakset
 • Lyijykynän
 • Puisen grillitikun
 • Paperia/kartonkia (mieluiten värikästä)

Tee näin:

 1. Ota esiin kaksi paperiarkkia – voit valita itse niiden koon
 2. Levitä liimapuikolla liimaa kunkin paperiarkin toiselle sivulle
 3. Aseta grillitikku papereiden väliin ja purista ne yhteen
 4. Piirrä sulka niin, että grillitikku on keskellä
 5. Leikkaa linjojen mukaisesti
 6. Leikkaa «sulkavälejä» sivuja pitkin

Voilà! Värikkäitä pääsiäiskoristeita! Hauskaa, luovaa ja yllättävän helppoa.

Pääsiäisaskarteluja lapsille, tee pääsiäistipu ja pääsiäisulkia

Pientä ekstraa pääsiäisaamupalaan

Pitkät aamupalahetket ovat monille pääsiäisen kohokohtia, sillä mikä olisikaan ihanampaa kuin herätä tuoreiden sämpylöiden sekä paistettujen munien ja pekonin tuoksuun? Tehdäksesi pääsiäisaamiaisesta erityisen hauskan, voit koristella pöydän lasten itse tekemillä pääsiäiskoristeilla, hienosti taitelluilla pääsiäisserveteillä ja värjätyillä kananmunilla.

Munien värjääminen ja koristelu pääsiäisenä on monia satoja vuosia vanha perinne. Mutta se että juuri pääsiäisestä tuli se suuri «munajuhla», ei asiantuntijoiden mukaan ole aivan sattumaa. Ennen kuin oli olemassa valaistuja kanaloita, kanat eivät munineet ollenkaan pimeään vuodenaikaan. Siksi vasta kevätauringon tullessa esiin ja päivien pidentyessä ja valaistuessa kanat aloittivat munimisen. Tämä tapahtui nimenomaan juuri pääsiäisen aikaan.

Haluamme jakaa vinkkejä kananmunien koristeluun tämän vuoden pääsiäisaamiaiselle.

Kanamunien värjääminen ja käyttäminen pääsiäiskoristeena

Kanamunien värjääminen on hauska tapa tehdä aamiaisesta hieman värikkäämpi. Helpoin tapa värittää kuori on sekoittaa keitinveteen hiukan elintarvikeväriä munia keitettäessä. Mitä enemmän elintarviväriä on vedessä, sitä voimakkaampaa väristä tulee.

Pidämme todella paljon munien värjäämisestä myös luonnollisin värein käyttämällä aineksia, joita löytyy jo valmiiksi jääkaapista. Voit käyttää esimerkiksi punajuurta, punakaalia, kelta- tai punasipulin kuorta, mustaa teetä, chilijauhetta, kurkumaa, kahvia, vihreää teetä ja pinaattia.

Munien värjääminen luonnollisilla väreillä vaatii hiukan enemmän aikaan, mutta se on mainio aktiviteetti koko perheelle – ja myös halvempi vaihtoehto kuin elintarvikevärit. Tästä me tykkäämme!

Pääsiäisaskarteluja

Näin värjäät kananmunia luonnollisesti:

Tässä valmistustavassa kananmunat laitetaan laseihin, joihin mahtuu noin 5 dl värivettä. Veden ja aineiden määrä määrittelee, kuinka vahva väristä tulee.

 • Keitä 5 dl vettä, 3 rkl etikkaa ja 1 tl suolaa sekä värjäämiseen valittu ainesosa (yksi kattila per väri)
 • Anna seoksen hautua noin 30 minuuttia
 • Siivilöi seos ja kaada vesi keittiökulhoon, muista käyttää jokaiselle värille omaa kulhoa
 • Anna seoksen jäähtyä ennen kuin laitat kanamunat värjääntymään

Saimme seuraavat värit kun testasimme eri ainesosia:

Väritä kanamunat

Luonnollisesti värjätyille kananmunille on parasta valmistaa väriseokset päivää ennen värjäystä ja säilyttää niitä eri kulhoissa yön yli. Keitä tämän jälkeen kanamunat – voit päättää itse, kuinka koviksi haluat kanamunat.

Värin vahvuus riippuu siitä, kuinka kauan pidät kanamunia seoksessa. Ajat 15 minuutista ylöspäin antavat eri sävyjä. Leikkikää ja kokeilkaa eri värejä – ja pitäkää hauskaa. Säilytä seokset ja voit saada värikkäitä kanamunia useampana aamuna. Hauska, värikäs ja syötävä pääsiäiskoriste nostaa tunnelman!

Viimeinen postaus blogissa