Siirry sisältöön
KotiBlogiSyystunnelma: Mukavia ulko- ja sisäaktiviteetteja pienille ja suurille

Syystunnelma: Mukavia ulko- ja sisäaktiviteetteja pienille ja suurille

Keskity syystunnelmaan perheesi kanssa mukavien ulko- ja sisäaktiviteettien sekä sisäleikkien avulla.

Syksyssä on jotain aivan erityistä, kun kuulas ja kylmä ilma sekä tummenevat illat alkavat vaikuttaa meihin. Tässä siirtymäkaudessa sinulla on kaksi vaihtoehtoa: voit keskittyä kaikkeen negatiiviseen kesän loppuessa, tai voit iloita kaikista syksyn tarjoamista uusista asioista. Sillä me lupaamme – syksyssä on enemmän positiivisia puolia kuin mitä olet ajatellutkaan.

Keskity syystunnelmaan perheesi kanssa

Ensimmäiset viikot kesäloman jälkeen saattavat olla kiireisiä. Lapset aloittavat puuhansa päiväkodissa ja koulussa, kaikki harrastukset alkavat taas ja meillä aikuisilla on usein kiireettä töissä. Mutta kun ensimmäisten viikkojen stressi on tasaantunut ja syksy on kunnolla päässyt käyntiin, onkin aika hengähtää ja keskittyä perheeseen. Kuinka voitte hyödyntää syksyä tekemällä mukavia asioita yhdessä? Mitkä aktiviteetit sopivat erityisen hyvin tähän vuodenaikaan?

Korostaaksesi syksyn saapumista, on hyvä raivata pois kaikki kesään kuuluva. Enemmän syystunnelmaa luo kynttilän sytyttäminen tai tulen virittäminen takkaan, sillä loimuavilla liekeillä on oiva kyky luoda lämmintä tunnelmaa, jota usein kaipaamme. Ota esille lämpimiä vilttejä ja peittoja, koristele kotia kävyillä, lehdillä ja muilla luonnosta löytämilläsi asioilla.

Mukavia sisäaktiviteetteja huonolla säällä

Keskity syystunnelmaan perheesi kanssa mukavien ulko- ja sisäaktiviteettien sekä sisäleikkien avulla.

Harva asia on mukavampaa kuin yhdessä sohvannurkkaan käpertyminen lämpimän mukillisen ja hyvän kirjan kanssa. Käytä tätä hetkeä hyväksesi ja tutustuta lapsesi omasta lapsuudestasi tuttuihin lastenkirjasuosikkeihisi.

Ääneen lukeminen on hyvä keino motivoida lasta lukemaan itse enemmän, ja se luo myös erityistä läheisyyttä vanhemman ja lapsen välille. Ehkä tämä on tärkeää erityisesti juuri nykyaikana, kun arkipäivästämme niin suuri osa kuluu oman ruudun ääressä.

Toinen mukava “sohva-aktiviteetti” on käydä läpi vanhoja valokuva-albumeja tai katsoa kuvia edelliskesän kokemuksista. Asiantuntijoiden mukaan perhevalokuvien katsominen auttaa kokemaan yhteenkuuluvuutta ja luo vahvemmat siteet perheen ja sukulaisten välille, erityisesti jos asutte kaukana joistakin sukulaisistanne ja ette tapaa heitä usein.

Joidenkin asiantuntijoiden mukaan perhevalokuvien katseleminen voi jopa auttaa lasta saamaan paremman itsetunnon ja tulla varmemmaksi. Näin tapahtuu, koska kuvien näkeminen itsestä yhdessä läheisten kanssa opettaa lapsille keitä he ovat ja mihin he kuuluvat.

Järjestä kunnon lautapeli-ilta

Monet mieltävät mukavaksi syystouhuksi lautapelit. Miksipä et antaisi ystävien ja perheen viettää mukavaa aikaa yhdessä pelaillen?

Keskity syystunnelmaan perheesi kanssa mukavien ulko- ja sisäaktiviteettien sekä sisäleikkien avulla.

Valitse lautapeli, joka sopii kaikenikäisille ja on helppo opettaa henkilöille, jotka eivät ole pelanneet kyseistä peliä aikaisemmin. Lue säännöt ääneen ennen aloitusta, jotta kenellekään ei jää mitään epäselväksi, eikä tunnelma latistuisi sen takia. Huomaa, että vaikka jotakin peliä suositellaan yli 8-vuotiaille, se voi silti olla hiukan vaikea. Siksi yksi vaihtoehto voi olla jakaa pelaajat kahden hengen joukkueisiin, jolloin mahdollinen häviö ei tunnu kenestäkään niin tylsälle.

Lautapelien pelaamisella on monia hyviä ominaisuuksia, joista monet eivät ole tietoisia. Se antaa koko perheelle hyvän syyn viettää laatuaikaa yhdessä ja on myös erittäin opettavaista lapsille. He saavat silloin harjoitella uusia numeroita ja sanoja, odottaa omaa vuoroaan ja jakaa muiden kanssa, sekä parantaa sosiaalisia valmiuksiaan. Toisin sanoen win-win -tilanne!

Syystunnelma = paljon hyvää ruokaa

Syksy on myös mainio aika oppia itse tai opettaa lapsille uuden ruoan valmistaminen, mieluiten sesongin raaka-aineita käyttäen. Jos pidätte yhdessä leipomisesta, on omenapiiras helppo ja superhyvä vaihtoehto. Tarjoile se vaikka vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa.

Keskity syystunnelmaan perheesi kanssa mukavien ulko- ja sisäaktiviteettien sekä sisäleikkien avulla.

Kupillisella lämmintä kaakaota on oma itsestäänselvä paikkansa, kun haluamme viihtyisää tunnelmaa viileinä syysiltoina. Jos haluat tehdä kaakaosta erityisen hyvän, voit lisätä pienen kerroksen kermavaahtoa sen päälle. Vai valmistaisitko kaakaon kardemumman ja chilin kanssa? On olemassa monia jännittäviä makuja, jotka sopivat hyvin yhteen kaakaon kanssa. Jos haluat terveellisemmän vaihtoehdon, voit vähentää sokerin määrää ja käyttää vähärasvaisempaa maitoa.

Hauskat ulkoaktiviteetit ovat myös mukavaa syystouhuilua

Vaikka syyssää ei ole aina aivan optimaalinen, se ei ole mikään syy oleskella vain sisällä. Viileämmät lämpötilat tekevät aktiivisemman touhuilun ulkona mahdolliseksi, ilman että hiki nousee heti pintaan.

Monien mielestä luonto on kauneimmillaan tähän vuodenaikaan, kun puut ja pensaat saavat kauniit syysvärinsä ja menettävät vähitellen lehtensä. Tästä luonnonihmeestä ei kukaan halua jäädä paitsi, ja oikealla vaatetuksella onkin täysin mahdollista viettää mukavaa aikaa yhtä paljon ulkona kuin sisällä.

Keskity syystunnelmaan perheesi kanssa mukavien ulko- ja sisäaktiviteettien sekä sisäleikkien avulla.

Anna lasten kokea luonto ottamalla heidät mukaan kävelyretkelle lähimetsään tai puistoon. On olemassa monia hauskoja ja helppoja aktiviteetteja, jotka tekevät retken hiukan hauskemmaksi pienimmille. Voitte esimerkiksi kerätä suuren kasan lehtiä ja heittää ne ilmaan tai vain kieriskellä niissä. Ehkä otatte joitakin lehtiä mukaan kotiin ja teette niistä taideteoksen? On olemassa lukemattomia luovia tapoja käyttää kuivuneita lehtiä.

Metsä piilottaa sisäänsä monia aarteita ja onkin näin ollen täydellinen paikka löytöretkille. Etsikää kummallisia hyönteisiä, linnunpesiä, muurahaispesiä ja eri eläinten jälkiä. Kaikesta tästä tulee erityisen hauskaa, jos järjestätte retkibingon. Tämän voi tehdä merkitsemällä etukäteen paperille asiat, jotka teidän tulee löytää retkellä. Kaikki osallistujat saavat oman paperinsa, josta he rastittavat asioita sitä mukaa kun löytävät kunkin luonnonihmeen.

Mukava aktiviteetti, joka saa lapset innostumaan retkellä, on leikki nimeltä “Minä näen”. Kyseisessä leikissä yksi henkilö aloittaa valitsemalla jotain, minkä kaikki näkevät, esimerkiksi aidan. Henkilö sanoo “Minä näen jotain, mikä alkaa A-kirjaimella», ja sitten muiden osallistujien tulee arvata, mikä kyseinen asia on. Se, joka arvaa oikein, saa valita seuraavan asian.

Jos olette pidemmällä retkellä ja tunnelma hiukan tipahtaa kesken kaiken, voi olla hyvä keksiä aktiviteetteja, joita voi tehdä kävellessä ja jotka vievät ajatukset pois ongelmasta. Voitte esimerkiksi laulaa kaikki mieleenne tulevat metsästä kertovat laulut, tai kerätä hienoja kiviä ja käpyjä matkan aikana.

Keskity syystunnelmaan perheesi kanssa mukavien ulko- ja sisäaktiviteettien sekä sisäleikkien avulla.

Mutta mitä tehdä, jos vain sataa?

Kyllä, syksy tuo usein tullessaan sadetta, mutta älkää antako sen estää teitä pitämästä hauskaa ulkona. Vaikka puuhaisitte kaikenlaista mukavaa sisätiloissa, on aina hyväksi sekä sielulle että ruumiille päästä hiukan ulos.

Lapset rakastavat kuralätäköissä hyppimistä, mutta kuinka usein he oikeastaan saavat tehdä niin? Pukeutukaa hyviin sadevaatteisiin ja kumisaappaisiin ja etsikää lähialueen suurin lätäkkö. Kilpailkaa siitä, kuka onnistuu loikkaamaan kuralätäköiden ylitse koskettamatta niitä, tai kuka onnistuu tekemään suurimmat roiskeet. Ottakaa action-kuvia toisistanne, joita voitte katsella jälkikäteen. Nämä ovat aktiviteetteja, jotka taatusti tuovat paljon naurua ja jotka lapset varmasti muistavat pitkään.

Mukavia touhuja sadepäivinä voivat olla myös pienien laivojen rakentaminen lehdistä, tikuista, kaarnanpalasista ja muista asioista, joita löydätte luonnosta. Antakaa laivojen seilata kuralätäköissä tai pienissä puroissa.

Keskity syystunnelmaan perheesi kanssa mukavien ulko- ja sisäaktiviteettien sekä sisäleikkien avulla.

Viimeinen postaus blogissa