Leipominen lasten kanssa: Tehkää yhdessä suklaamuffinit ja jogurttikakku
Lasten viihdyttäminen kotona erityisesti sadesäällä voi olla suuri haaste. Yksi suosikkiaktiviteeteistamme on jonkin hyvän leipominen yhdessä lasten kanssa.
On monia hyviä syitä ottaa lapset mukaan ruoanlaittoon; se antaa onnistumisen elämyksiä, herättää aikaisin innostuksen ruokaan ja esittelee uusia makuja lapsille. Leipominen on hieno tapa aloittaa ruoanlaitto ja 4-5-vuotiaana suurin osa lapsista voi jo ottaa siihen osaa aktiivisesti.
Leipominen sisältää myös muitakin oppimisen osa-alueita, sillä se on monella tapaa yhdistelmä matematiikkaa ja kemiaa. Lapsi tutustuu erilaisiin mittayksiköihin ja oppii monenlaisia valmiuksia, kuten kuinka tärkeää on huolehtia oikeasta paistoajasta. Sitä paitsi harva asia on niin jännittävää, kuin seurata kuinka aivan tavallinen taikina voi kohota ja muuntautua ihanaksi kakuksi.
Leipominen on myös aktiviteetti, joka stimuloi aisteja ja antaa lapselle mahdollisuuden harjoittaa hienomotoriikkaa. Ja kaiken päätteeksi saadaan myös hieno palkinto; jotain maukasta jonka olette valmistaneet yhdessä.
Valmistaudu hyvillä leivontatarvikkeilla ja oikean korkuisella työskentelytasolla
Leipominen on lapselle erityisen hauskaa, jos hän saa mahdollisuuden käyttää oikeita tarvikkeita, kuten kattilaa, vispilää, kaavinta, vuokia ja veitsiä. Voit myös ostaa erityisesti lapsille suunniteltuja keittiötarvikkeita, esimerkiksi turvallisia veitsiä. Toinen hyvä vaihtoehto voi olla teflonista tehty pizzaleikkuri. Nämä leikkuuvälineet eivät ole niin teräviä että lapsi voisi satuttaa itseään, mutta kuitenkin tarpeeksi teräviä taikinan leikkaamiseen.
Huolehdi myös, että lapsi voi seisoa tukevalla tuolilla tai jakkaralla, niin että hän ylettää hyvin työskentelytasolle.
Hyväksy se, että sotkua syntyy
Pienimpien lasten päästäminen keittiöön johtaa usein siihen, että myös sotkua syntyy enemmän. Älä siis ylläty, jos löydät jauhoa mitä oudoimmista paikoista montaa päivää myöhemmin. Jotta leivontahetkestä tulee hienoa laatuaikaa ilman liikaa stressiä, voikin olla hyvä ottaa käyttöön esiliinoja ja sellaisia vaatteita, joiden voi antaa likaantua.
On myös hyvä, jos sinulla vanhempana on rento lähestymistapa sotkuun. Se, että lapsella on lupa vaivata ja puristaa taikinaa, ripotella jauhoa keittiötasolle ja sekoittaa maitoa siten että se roiskuu hiukan reunan yli, on nimittäin tärkeä osa kokemusta. Leipominen antaa lapsille mahdollisuuden käyttää käsiään ja koskettaa erilaisia koostumuksia. Tämä on sekä opettavaista että hauskaa, joten onkin parasta hillitä itsensä ja antaa lasten pitää hauskaa.
Mutta vaikka lasten onkin lupa sotkea hiukan, on myös fiksua antaa lasten oppia, että ruoanlaitto ei ole ohi kun leipomus on laitettu uuniin. Kun olette valmiita, voit antaa lapsille omat rätit, jotta he voivat auttaa jälkien siivoamisessa.
Siivouksen tulokset ovat usein niin ja näin ainakin pienimpien lasten kohdalla, mutta tarkoitus onkin oikeastaan, että he saavat oppia siivoamisen olevan tärkeä osa ruoanlaittoa (ja niin sinäkin saatat toivottavasti tulevaisuudessa välttää yksin kaikesta keittiön siivoamisesta huolehtimisen).
Viisi hyvää vinkkiä «leipomiskatastrofien» välttämiseksi
Jotta leipomisesta tulisi niin mukava kokemus kuin mahdollista, voi olla fiksua keskittyä enemmän itse kokemukseen kuin tulokseen. Voi olla kuitenkin hyvä yrittää välttää kaikista pahimmat virheet, sillä ne voivat johtaa siihen, että niin sinä kuin lapsesikin menetätte kiinnostuksenne tähän aktiviteettiin. Tässä on viisi hyvää vinkkiä ”leipomiskatastrofien” välttämiseksi:
1. Aloita lukemalla koko leivontaresepti huolella. Tämä ohje on voimassa joka tapauksessa, leivoit sitten lasten kanssa tai et, sillä on erittäin harmillista päästä reseptin loppuun ja huomata, että olet hypännyt yhden kohdan yli tai että sinulta puuttuu jokin ainesosista.
2. Anna lasten rikkoa kananmunat pienempään astiaan. Ensimmäisen kananmunan rikkominen on virstanpylväs lapsille ja ehdottomasti ilo, jota vanhempien ei pidä viedä heiltä. Voi olla kuitenkin hyvä järjestää kananmunan rikkominen siten, että taikinaan ei mene paljoa kuoria. Jos lapsi rikkoo munan ensin pienempään astiaan, saatte helposti poistettua mahdolliset munankuoret ennen kuin kananmuna sekoitetaan taikinaan. Tai voitte myös yrittää uuden kananmunan rikkomista.
3. Tarkista kaikki määrät. Määrien mittaaminen on tärkeä osa leipomista ja jotkin vanhemmat lapset haluavat tehdä sen mielellään itse. Muista kuitenkin aina tarkistaa, että lapsen mittaamat määrät täsmäävät reseptin kanssa. On nimittäin helppoa sekoittaa desilitra litran kanssa tai osua hiukan väärään litramitan viivojen kanssa.
4. Aloita mieluiten helpoilla ruokaresepteillä. Lasten kanssa leipomisen ei tarvitse olla vaikeaa tai pitkäkestoista. Jos lapsesi on hiukan kärsimättömämpi, on ehkä tarpeeksi jos valmistatte ensimmäisillä kerroilla jotain niinkin yksinkertaista kuin muffineja valmiista jauhosekoituksesta, jonka voi ostaa kaupasta.
5. Anna lapselle «taukotehtäviä». Välillä on välttämätöntä että aikuinen tekee jonkin leipomisvaiheen itse, ja silloin voi olla hyvä antaa lapselle joitakin hiukan yksinkertaisempia tehtäviä. Nämä voivat olla tehtäviä, jotka eivät ole aivan ehdottomia reseptiä ajatellen, mutta joita lapsi voi tehdä hetken itsekseen. Esimerkkejä tällaisista tehtävistä ovat ainesosien sekoittaminen keskenään, tarvikkeiden lajitteleminen tai leivottujen pullien määrän laskeminen. Lasten kärsivällisyys voi loppua nopeasti, joten voi olla hyvä pitää tällaisia tehtäviä valmiina takataskussa.
Lapsille sopivia leivontareseptejä
Lähtökohtaisesti voitte leipoa yhdessä mitä tahansa, mutta voi olla hyvä, ettei tavoitteita ole asetettu liian korkealle ensimmäisillä kerroilla. Valitse resepti, joka sopii niin omiin kuin lapsenkin taitoihin. Muffinit, pullat, piparit ja muut keksit ovat helppoja valmistaa ja ne myös maistuvat hyvin suurimmalle osalle syöjistä. Tässä on joitakin reseptejä, joita voitte tehdä yhdessä lasten kanssa.
Hyvä perusohje makeaan hiivaleivonnaiseen
- 1 l jauhoja
- 1 pussi kuivahiivaa/50 g hiivaa
- 3,5 dl maitoa
- 100 g margariinia
- 1 ¼ dl sokeria
- 1 tl kardemummaa
Valmistus: Sulata margariini kattilassa ja lisää maito. Kuivahiivan kanssa maidon tulee olla hiukan lämpimämpää kuin 37 astetta, muutoin taikina kohoaa huonosti. Sekoita muut ainesosat kulhossa ja lisää kädenlämpöinen maito.
Hyvien ja ilmavien pullien salaisuus on vaivaamisessa ja kohottamisessa. Mitä enemmän taikinaa vaivaa, sitä parempi sitä on työstää. Vaivaa taikinaa siis mieluiten 8-10 minuuttia sähkövatkaimella ja lisäksi vielä hiukan lisää käsin. Valmiiksi leivotun taikinan jälkikohotus on tärkein kohotus. Parhaan tuloksen saamiseksi kohotus voi kestää 40-60 minuuttia.
Tätä perusohjetta voi käyttää lähes kaikkeen, mutta lapset pitävät omien pullien leipomisesta. Pullat paistetaan uunin keskitasossa noin 10-12 minuuttia 220 asteessa. Täytä pullat suklaalla, rusinoilla, hedelmillä ja muulla hyvällä. Lopuksi voitte koristella niitä eri värisillä tomusokerikuorrutteilla ja strösseleillä. Hauskaa valmistaa, herkullista syödä!
Suklaamuffinit – 10-12 kpl
Valmistus: Sekoita voi ja sokeri valkoiseksi. Lisää kananmunat yksi kerrallaan. Sekoita joukkoon jauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe, lisää kuivaa ja kosteaa vuorotellen. Täytä muffinivuoat kaksi kolmasosaa. Paista 175 asteessa uunin keskitasossa, noin 20 minuuttia. Koristele tomusokerikuorrutteella ja strösseleillä/karkeilla/marjoilla. Voila – on herkuttelun aika 😊!
Jogurttikakku
- 1 kuppi jogurttia
- 2 kananmunaa
- 2 kuppia jauhoa
- 2 tl leivinjauhetta
- ½ kuppia sokeria
- ½ kuppia soijaöljyä
- 1 rkl sitruunankuorta
- 2 tl vanilliinisokeria
- 1 hyppysellinen suolaa
- Aprikoosi- tai appelsiinihilloa
Valmistus:
1: Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen.
2: Sekoita kananmunat ja sokeri kulhossa.
3: Sekoita joukkoon soijaöljy, jogurtti ja raastettu sitruunankuori.
4: Lisää jauhot, leivinjauhe, vanilliinisokeri, hyppysellinen suolaa ja sekoita.
5: Päällystä leipävuoka leivinpaperilla/Voitele leipävuoka öljyllä – ja kaada taikina vuokaan.
6: Paista uunin keskitasossa n. 35-40 minuuttia.
7: Levitä pinnalle lämmintä aprikoosi- tai appelsiinihilloa ja nauti!
Mikrokaramellit
- 100 g voita
- 4 rkl siirappia
- 4 rkl sokeria
- 4 tl kaakaota
- Muroja (vilja/müsli)
- Rusinoita
- Kookosta
- Auringonkukansiemeniä
Valmistus:
1: Laita voi, siirappi, sokeri ja kaakao mikroaaltouunin kestävään kulhoon.
2: Laita mikroaaltouuni täydelle teholle noin 50 sekunniksi, ota kulho ulos ja sekoita.
3: Laita kulho takaisin ja laita uuni taas päälle täydelle teholle 2 minuutiksi ja 50 sekunniksi.
4: Lisää muroja, rusinoita, kookosta ja auringonkukansiemeniä, kunnes taikina on sopivan paksua (taikinan täytyy olla kostea/tahmea, ei kuiva).
5: Kaada taikina pieniin paperivuokiin, laita kylmään 2-3 tunniksi.
Toivomme, että olet saanut meiltä hyviä ohjeita ja vinkkejä leipomiseen yhdessä lasten kanssa. Jos etsit lisää inspiraatiota, voit lukea terveellisistä vohveleista ja muista lasten eväsvinkeistä täältä.
Vietättekö tylsää sisäpäivää mutta leipominen ei innosta? Täältä saat vinkkejä lasten hauskoihin sisäaktiviteetteihin.
Viimeinen postaus blogissa
Nämä tarvitaan mukaan kun edessä on päiväkodin aloitus
Reppu, vesipullo ja vaihtovaatteet – mitä lapsi oikeastaan tarvitsee mukaan päiväkotiin? Täältä saat vastaukset!
Päiväkotivaatteet – mitä vaihtovaatteita lapsella tulisi olla mukana?
Aktiiviset lapset tarvitsevat hyvät vaatteet, jotka pitävät heidät lämpiminä ja kuivina. Tässä on kaikki vaihtovaatteista, jotka lapsi tarvitsee mukaansa päiväkotiin eri vuodenakoina.
Koulun alku – mitä tarvitaan mukaan?
Ensimmäinen koulupäivä on yhtä jännittävä joka vuosi – niin lapselle kuin vanhemmillekin. Miten kaikki menee? Mitä tulee ottaa mukaan? Mitä vaatteita laittaisi päälleen? Koulun alku pysyy monen lapsuusmuistoissa ja se on epäilemättä suurten odotusten päivä.