Siirry sisältöön
KotiBlogiYstävänpäivä – näin taittelet itse sydänkortin

Ystävänpäivä – näin taittelet itse sydänkortin

Sydänkortti ystävänpäivänä - ohjeet ystävänpäiväkortin tekoon

14. helmikuuta on ystävyyden ja rakkauden päivä! Anna kortti lahjaksi ystävänpäivänä lapselle tai aikuiselle – ystävälle tai rakkaallesi. Pienikin ele lämmittää lahjan vastaanottajaa.

Taittele sydänkortti

  • Leikkaa paperista tai kartongista neliö
  • Taita neliö niin, että luot kolmion
  • Avaa neliö ja tee samankaltainen taitto toiselle puolelle
  • Avaa neliö uudelleen, ja taita kaksi kulmaa toistensa päälle
  • Taita jäljellä olevat kulmat samaan suuntaan ylöspäin
  • Tee neljä pientä taitosta, jotta saat sydämen yläosan kulmista pyöreämmä

Valmista tuli! Kirjoita jotain kaunista kortin vastaanottajalle ja voilà – kortti on valmis hetkessä 😍

Ystävänpäivä tulee usein yhtäkkiä ja päivään voi liittyä paljon odotuksia. Se on enemmän tai vähemmän rakastettu päivä sekä lasten että aikuisten keskuudessa. Ystävänpäivä voi koostua myös muustakin kuin ruusuista, koruista ja ylenmääräisistä lahjoista – kuten jostakin joka tulee suoraan sydämestä.

Tämän sydänkortin voit antaa ystävänpäivänä, äitienpäivänä tai minä tahansa päivänä. Kortteja voi tehdä päiväkodissa, kotona tai missä tahansa missä sinulla on käytettävissäsi taitettavaa paperia sekä hiukan ylimääräistä aikaa. Seuraa näitä helppoja ohjeita ja kokeile itse 😊

Sydänkortti ystävänpäivänä - ohjeet ystävänpäiväkortin tekoon

Miksi vietämme ystävänpäivää?

Monet luulevat, että ystävänpäivän viettäminen on taas yksi moderni keksintö, joka on luotu vain suklaan, ystävänpäiväkorttien, kukkien ja sydänilmapallojen myymistä varten. Tämä on kuitenkin kaukana totuudesta, sillä tätä päivää juhlistettiin ensimmäistä kertaa jo antiikin Roomassa 400-luvulla.

Päivä on itse asiassa saanut alkuperäisen ja esimerkiksi englanninkielisissä maissa käytettävän nimensä (Valentine’s Day) oikeasti olemassa olleen henkilön mukaan. Valentinus oli pappi, lääkäri ja erityisen hyvämaineinen henkilö Rooman keisarikunnassa. Keisari halusi ystävystyä Valentinuksen kanssa, mutta ainoastaan sillä ehdolla, että tämä hylkäisi kristinuskon ja kääntyisi takaisin palvomaan roomalaisia jumalia. Kun Valentinus kieltäytyi noudattamasta keisarin käskyä, hänet tuomittiin kuolemaan. Valentinuksen kuoleman jälkeen paavi julisti hänet vuonna 469 pyhimykseksi ja määräsi 14. helmikuuta päiväksi, jolloin häntä muistetaan.

Vuosien kuluessa Valentinuksen muistopäivä on kuitenkin saanut aivan toisenlaisen merkityksen suurimmalle osalle ihmisiä, sillä nykyään päivän keskiössä ovat rakkaus ja romantiikka. Milloin ja miten tämä muutos tapahtui on epäselvää, mutta englantilainen runoilija Geoffrey Chaucer kirjoitti 1400-luvulla runon, joka ensimmäistä kertaa liittää Valentinuksen päivän romanttiseen rakkauteen. Sen vuoksi meidän täytyy kenties kiittää häntä siitä, että ystävänpäivää juhlitaan nykyisessä muodossaan.

Ystävänpäivä ei ole ainoastaan rakastavaisille

Sydänkortti ystävänpäivänä - ohjeet ystävänpäiväkortin tekoon

Nykyaikainen tyyli ystävänpäivän viettämiseen tulee alunperin englanninkielisistä maista, mutta se on saanut jalansijaa suuressa osassa maailmaa.

Päivä ei ole enää sidottu vain romanttiseen rakkauteen. Yhdysvalloissa on aivan tavallista antaa ystävänpäivänä kortteja ystäville ja tuttaville, vanhemmista ja isovanhemmista kollegoihin ja muihin henkilöihin, jota merkitsevät itselle jotakin. Tämä on tavallista myös Suomessa.

Monissa amerikkalaisissa koululuokissa on myös tavallista, että kaikki lapset antavat kortit opettajalleen ja myös toisilleen. Näin ystävänpäivä ei ole tarkoitettu ainoastaan rakastavaisille, vaan sille että kaikki voivat tuntea itsensä rakastetuiksi ja arvostetuiksi tänä kyseisenä päivänä. Tämä on hieno ajatus, sillä tällaisen positiivisen huomionosoituksen antaminen on jotain, minkä usein unohdamme arjen kiireen keskellä.

Sydänkortti ystävänpäivänä - ohjeet ystävänpäiväkortin tekoon

Ystävänpäiväkortti

Kortin antaminen on monelle olennaisin osa ystävänpävän viettämistä. Kortissa on usein joitakin huolella valittuja sanoja siitä, miksi juuri tämä henkilö merkitsee itselle jotain. Yksinkertaiset tervehdykset, kuten “Hyvää ystävänpäivää”, “Sydänystävälleni” ja “Parhaat toivotukset ystävänpäivänä”, otetaan ilman muuta ilolla vastaan.

Perinne antaa hieno ystävänpäiväkortti jollekin tärkeälle ihmiselle ei ole myöskään uusi keksintö, sillä Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa aloitettiin näiden korttien massatuotanto jo 1800-luvulla.

Mutta vaikka ystävänpäivään liittyvät perinteet ovat vanhoja, ei ole epäilystäkään siitä, etteivätkö kaupat tienaisi hyvin ihmisten halulla antaa toisilleen pientä huomionosoitusta. Tämä johtaa myös ehkä hiukan rahan tuhlaamiseen ja ylimääräisen tavaran kerääntymiseen koteihimme.

Aikana, jolloin huomion kohdistaminen kierrätykseen on suurempi kuin koskaan aikaisemmin, onkin hyvä idea tehdä ystävänpäivänä annettava sydänkortti itse tai yhdessä lasten kanssa. Voit käyttää materiaalina jotain, mitä sinulta löytyy jo valmiiksi kotoa, kuten kartonkia, piirustuspaperia tai ohutta pahvia. Ystävänpäiväkortin tekeminen itse on fiksua, luovaa ja hauskaa!

Viimeinen postaus blogissa