Siirry sisältöön
KotiBlogiLastensynttärit – parhaat vinkit stressittömiin ja hauskoihin juhliin

Lastensynttärit – parhaat vinkit stressittömiin ja hauskoihin juhliin

Lastensynttärit - vinkkejä ohjelmaan, tarjoiluun ja leikkeihin

Uuden ikävuoden saavuttaminen on suuri tapahtuma jokaisen lapsen elämässä ja sitä tulee totta kai juhlistaa. Viime vuosina teemasynttäreistä on tullut suosittuja ja monet vanhemmat ovatkin niiden suunnittelussa erittäin luovia. Teemasynttärit ovat tärkeä ja hauska juttu monelle, mutta joskus yksinkertainen on kuitenkin parasta. Ota esiin ilmapallot, perinteinen kakku ja vanhat hyvät synttärileikit. Tästä tulee yhtä juhlaa!

Haluatko järjestää kaivinkonesynttärit, yksisarvissynttärit tai synttärit halloween-teemalla? On tuskin olemassa rajoja sille, minkä teeman juhlille voi pitää. Hyvän idean pohjalta onkin hauska tehdä mielikuvitukselliset koristeet ja järjestää synttärileikkejä juhlan teeman mukaisesti.

Kokeneet vanhemmat oppivat kuitenkin nopeasti, että onnistuneita synttärijuhlia ei tarvitse täyttää loistolla ja kimalluksella, jotta lapsilla olisi hauskaa ja että he saisivat ikimuistoisen päivän. Joten ennen kuin aloitat kaikenkattavan suunnittelun, kuuntele ensin minkälaisia toiveita lapsella itsellään on päiväänsä varten. Mikä on hänen lempiruokansa ja millaiset synttärileikit ovat nykyään suosittuja?

Missä synttärijuhlat järjestetään?

Synttärijuhlien järjestely alkaa yleensä päättämällä, missä juhlat pidetään. Monissa koululuokissa vanhemmat ovat päättäneet yhdessä, että juhliin kutsutaan kaikki tytöt tai kaikki pojat, jotta kukaan ei jää juhlien ulkopuolelle. Vaikka ajatus on hyvä, tämä voi kuitenkin olla haastavaa perheille, joilla ei ole paljoa tilaa kodissaan – erityisesti jos luokalla on monta oppilasta.

Lastensynttärit - vinkkejä ohjelmaan, tarjoiluun ja leikkeihin

Eräs ratkaisuista voi olla järjestää koko juhla tai ainakin osa siitä kodin ulkopuolella. Onko lähellänne kenties aidattu pallokenttä tai pulkkamäki, tai onko lähistöllä tiloja, jotka voisi vuokrata edullisesti? Muista, että ulkoilmasynttärit pallonpelaamisineen ja hyppynaruineen ovat usein hauskemmat kuin sisäsynttärit, sillä ulkona lapsilla on enemmän tilaa liikkua.

Yksi vaihtoehto on tutkia mahdollisuuksia juhlia yhdessä jonkun toisen samalla luokalla olevan kanssa, jolla on syntymäpäivä suurin piirtein samaan aikaan. Koululuokassa on usein enemmän kuin tarpeeksi syntymäpäiväjuhlia vuoden aikana, joten monet vanhemmat ovat todennäköisesti kiitollisia tästä mahdollisuudesta.

Yksinkertainen synttäriruoka on usein paras

Sosiaalisen median kuvat vaikuttavista syntymäpäiväkakuista voivat sekä inspiroida että luoda painetta vanhemmille. Mutta vaikka kakunkynttilöiden puhaltaminen laulun raikuessa on yksi juhlan kohokohdista, kakusta ei silti tarvitse tehdä niin monimutkaista.

Sen sijaan, että kuluttaisit tuntikausia täydellisen kakun tekemiseen, joka usein ei edes tule syödyksi sillä lapset pitävät enemmän muffineista, voit ennemmin satsata yksinkertaisempaan vaihtoehtoon.

Syötävät kakkukuvat ovat kuuma vinkki kaikille meille, jotka emme ole kaikista kekseliäimpiä kokkailijoita. Jos lapsi toivoo esimerkiksi Lego-kakkua, voit tilata netistä kakkukuvan, jonka voit helposti asettaa synttärikakun päälle.

Muista ottaa huomioon ruoka-aineallergiat

Ruoka voi olla haaste lastensynttäreillä, ja ennen juhlia sinun tulisikin kartoittaa, tuleeko tarjoiluja suunniteltaessa ottaa huomioon allergioita, intoleransseja tai elämänkatsomuksia. Tämän voit tehdä esimerkiksi kysymällä asiasta jo syntymäpäiväkutsussa.

Ei ole helppoa löytää kaikille sopivaa ruokaa, mutta yritä niin pitkälle kuin mahdollista valmistaa samaa ruokaa kaikille lapsille. Jos yksi lapsista on allerginen kananmunalle, tee kananmunaton synttärikakku kaikille.

Nakit ovat klassikko lastensynttäreillä, ja nykyään niitä on saatavilla niin gluteenittomina kuin maidottominakin, sekä valmistettuina kanan- ja kalkkunanlihasta tai halal-versiona niille jotka eivät voi syödä sianlihaa.

Tacot maistuvat useimmille ja niitä onkin helppoa tarjoilla hiukan isommille lapsille, jotka osaavat jo itse kontrolloida, mitä voivat syödä. Huolehdi laajasta valikoimasta ja siitä, että tortillaletut ja nachosipsit ovat gluteenittomia, jotta kaikki varmasti voivat poimia valikoimasta sen mitä haluavat.

Lahjapusseihin karkkeja, joita kaikki voivat syödä

Lahjapusseista on tullut tavallinen osa lastensynttäreitä, mutta myös kaikille sopivien karkkien löytäminen voi tuoda eteen haastetta.

Popcornit ovat hyvä vinkki, sillä kaikki lapset voivat yleensä syödä niitä. Popcorn-lahjapusseista tulee ekstrahauskoja, jos käytätte läpinäkyviä pusseja ja piirrätte niihin esimerkiksi silmät, nenän ja suun. Voit myös valmistaa popcornit itse ja laittaa niihin hiukan elintarvikeväriä, jolloin popcornit ovat kaikissa sateenkaaren väreissä.

Lastensynttärit - vinkkejä ohjelmaan, tarjoiluun ja leikkeihin

Useimmat lapset joilla on allergioita voivat syödä hyytelömakeisia, mutta huomaa kuitenkin, että monet niistä on valmistettu eläinperäisestä (sika) gelatiinista, joita vegaanit tai muslimit eivät voi syödä. Monissa kaupoissa myydään kuitenkin vegaanisia hyytelömakeisia, joten yritä etsiä niitä karkkihyllyiltä.

Anna lasten auttaa koristelussa

Lastensynttäreidän koristelun ei tarvitse laisinkaan olla kovin monimutkaista. Voit esimerkiksi puhaltaa joitakin ilmapalloja ja koristella värikkäillä serveteillä. Jos haluat tehdä kaikesta erityisen helppoa, voit käyttää pahvisia kertakäyttöastioita. Käytä pahvikuppeja pöytäkortteina kirjoittamalla lapsen nimi niihin tussilla. Tällöin lasten on myös helpompi nähdä, mikä kuppi kuuluu kenellekin.

Lastensynttärit - vinkkejä ohjelmaan, tarjoiluun ja leikkeihin

Hiukan vanhemmat lapset haluavat osallistua mielellään synttäreidensä suunnitteluun ja valmisteluun. Lapsi voi esimerkiksi saada olla mukana päättämässä serveteistä, ilmapalloista ja kutsukorteista, sekä auttaa koristelemaan synttärikakun tai muffinit.

Hauska vinkki on hankkia pitkiä paperirullia ja teipata niistä paperia juhlapöydän suojaksi juhlaliinan sijasta. Pöydälle voi laittaa myös tusseja tai värikyniä joilla lapset voivat piirtää paperiin mitä haluavat. Tuloksena on uniikki ja värikäs koriste, joka myös pitää lapset rauhallisina pöydän ääressä.

Synttärileikit, jotka tuovat mukanaan naurua

Kun ajattelemme taaksepäin omia lapsuutemme synttärijuhlia, muistamme usein parhaiten hauskat synttärileikit. Klassikot, kuten sokkoleikki, pullonpyöritys ja tuolileikki, ovat vähintään yhtä hauskoja myös nykypäivän lapsille kuin meille 20-30 vuotta sitten. Joskus voi olla hyvä ettei suunnitelmia tee liikaa, vaan antaa lasten johtaa syntymäpäivien kulkua itse. Voi kuitenkin olla hyvä pitää joitakin leikkejä valmiina takataskussa, jos niille tulisikin yhtäkkiä tarvetta.

Adjektiivitarinat ovat hauskoja, mutta vaativat hiukan valmistelua. Niissä kirjoitetaan etukäteen tarina, ja sen jälkeen lapset keksivät vuorotellen adjektiiveja, jotka lisäät tarinan sisään. Lapset voivat joko keksiä adjetiivit itse tai voit kirjoittaa paperilapuille adjektiiveja, ja antaa kunkin osallistujan nostaa oman lappunsa. Lopuksi tarinat luetaan ääneen lasten suureksi riemuksi.

Jos olet epävarma kuinka tämä tehdään, netissä on olemassa useita inspiraatiota antavia malleja. Adjektiivitarinan ei tarvitse suinkaan olla erityisen jännittävä tai opettavainen ollakseen lasten mielestä hauska. Voi olla kuitenkin hyvä jos se sisältää lasten tuntemia henkilöitä (esimerkiksi opettajia, kuuluisuuksia tai muita aikuisia) tai mainitsee kaikki juhliin osallistuvat lapset ainakin kerran. Tämä tekee adjektiivitarinasta aina paljon hauskemman.

Lastensynttärit - vinkkejä ohjelmaan, tarjoiluun ja leikkeihin

Jos sinulla on kotona parveke, portaat tai jokin muu sopiva paikka, on lahjapussien kalastaminen monien lasten mielestä hauskaa. Tarvitsen vain ongen (tai kepin naruineen) ja tavaroita joita lapset voivat saada kiinni koukkuun. Leikki järjestetään parhaitan jos aikuisia on kaksi; yksi huolehtii “onkijoista” ja että kaikki saavat onkia vuorollaan, ja toinen on “meressä” ja ottaa vastaa onkisiimat.

Hauskointa tässä leikissä on kaikki se hassu, mitä onkijat saavat koukkuihinsa, ennen kuin he vihdoin saavat lahjapussinsa. Se voi olla kaikkea isän isoista sukista pikkuveljen vaippaan, mielikuvituksen voi päästää vapaaksi!

Onko kotona vähän liikaa melua? Silloin rikkinäinen puhelin on mainio leikki! Tässä leikissä kaikki osallistujat istuvat piiriin. Aloittaja kuiskaa pienen tarinan vieressä istuvalle, joka taas kertaa tarinan toiselle vierustoverilleen. Tarina kulkee kulkuaan lapselta toiselle, kunnes se tulee viimeiselle henkilölle, joka kertoo tarinan ääneen. Tämä leikki luo taatusti paljon naurua.

Viimeinen postaus blogissa